Nove laži Autocesta FBiH: Milijarde potrošene, autoputa nema

Preporučujemo

– Kako je izvođač bio zainteresiran da predloži određene uštede, prihvaćen je njegov prijedlog uz uslov da se kroz taj prijedlog obuhvate i neophodne izmjene te inoviranje projekta. Naime, potrebno je izvršiti usaglašavanje projektnog rješenja sa zahtjevima Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i ishodovati potrebne saglasnosti te odobrenja. Kako dozvole na izmjene projekata nisu ishodovane na dijelovima na kojima je projekat izmijenjen, odlučeno je da se radovi na LOT 3B obustave do dobivanja potrebnih saglasnosti I dozvola, kako se ne bi stvarali nepotrebni troškovi, navode iz Autocesta FBIH.

Dodaju da je “očekivani nastavka izgradnje ove dionice treći kvartal 2024. godine”.

- -

“Uz dobar angažman izvođača i adekvatnu dinamiku, svi radovi mogu biti završeni do sredine 2025. godine. JP Autoceste FBiH poduzimaju sve aktivnosti s ciljem nastavka i završetka izgradnje LOT-a 3B#, navode.

Podsjećamo, na čak šest gradilišta autoputa kroz Federaciju BiH probijeni su rokovi za završetak gradnje, a na nekim su višegodišnja kašnjenja:

– Počitelj – Zvirovići: LOT 1 (dvije godine i 11 mjeseci); LOT 2 (dvije godine i 5 mjeseci)

– Sarajevska obilaznica – LOT 3B ( dvije godine i 2 mjeseca)

- -

– Vranduk – Ponirak (dvije godine i 9 mjeseci)

– Ponirak – Vraca (dvije godine)

– Lašva – Nević Polje (Četiri mjeseca)

– Nemila – Vranduk (dva mjeseca)

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...