-6.1 C
Sarajevo
Subota, 16. Januara 2021
Naslovnica BiH Nove mjere na hrvatskoj granici, šta to znači za građane BiH

Nove mjere na hrvatskoj granici, šta to znači za građane BiH

21

Hrvatski štab civilne zaštite u ponedjeljak je donio Odluku o privremenoj zabrani odnosno ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH kojom su ulasci putnika, uz pojedine izuzetke, dozvoljeni samo uz predočenje negativnog PCR testa na COVID-19 ne starijeg od 48 sati.

O Odluci je na sjednici Vlade RH izvijestio ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

– Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU, s obzirom na incidenciju COVID-19, ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH. Međutim, činjenica da je u ovom trenutku jedino zeleno područje u EU otok Fasta u Finskoj. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se PCR testirati po dolasku u Hrvatsku i biti u samoizolaciji do prispijeća negativnog nalaza – naveo je ministar.

Postoji i sistem izuzetaka za kategorije osoba koje ne moraju imati negativan test, a to su pogranični zdravstveni radnici, učenici, studenti i stažisti koji svakodnevno putuju, uz uvjet da ne borave u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske duže od 12 sati, dodao je.

Bez testiranja i samoizolacije ulaz je dopušten i za pomorce, radnike u sektoru prometa i pružaocima usluga prijevoza, diplomatama, osoblju međunarodnih organizacija, osobama koje putuju iz nužnih porodičnih ili poslovnih razloga, uključujući i novinare, putnicima u tranzitu, uz obavezu da Hrvatsku napuste u roku od 12 sati od ulaska, te pacijentima koji putuju iz neophodnih zdravstvenih razloga.

Državljani EU koji dolaze s područja koja nisu u EU, uključujući i zemlje susjedstva, mogu prelaziti preko graničnih prijelaza RH uz negativan PCR test, a izuzetak su zdravstveni i pogranični radnici, učenici i studenti, prenosi Hina.