- Advertisement -

Novi film srebreničkog umjetnika Saidina Salića istražuje posljedne sate života

Preporučujemo

Saidin Salkić, uspješni bh. umjetnik sa adresom u Melbourneu, je skupa sa jednim od najvećih filmskih pionira Australije Johnom Flausom završio rad na dugometražnom filmu “The Final Hours” (Posljedne sati), koji australijski filmski magazin Filmink naziva “monumentalnom izjavom i refleksijom o vječito važnim ljudskim patnjama.”

– Salkić je jedan od najneobičnijih i najbeskompromisnijih filmskih stvaratelja koji trenutno rade u Australiji – Filmink citira magazin Senses of Cinema.

Ovaj film je rezultat treće suradnje između Salkića i 87-godišnjim Flausa koji sada pati od Alzheimerove bolesti.

Flaus je ranije uporedio Salkićevo mjesto u historiji filma sa mjestom Gertrude Stein u historiji književnosti, kao velikog inovatora. Njih dvoje su sarađivali na serijama The Conversation i The Last Days of Loneliness.

Njihov novi film “istražuje ljudsku agoniju u posljednjim satima života” jednog starca na samrtnoj postelji.

– On je sam, pokušava da uzme još jedan dah, u delirijumu. Doživljava trans straha i raspadanje svijesti. Iz magle u daljini se pojavljuje lik, mlad i vječan. Podsvijest vlada u posljednjim satima starca, a njegove posljednje halucinacije su mješavina stvarnosti, sna i noćne more, koje ga guraju dalje kroz njegove posljednje sate – piše ovaj magazin.

Navodi se da film “utjelovljuje jedinstven stil i čistoću filmskog jezika koji razbija konvencije i prelazi ranije utvrđene žanrovske granice” te da taj stil i ta energija “kulminiraju i dostižu vrhunac potencijala filma da izrazi ove najljudskije energije i emocije.”

Film također pokazuje i stalnu ljudsku volju da se drži života i živi što je moguće više potpuno, čak i u tom stanju konačnog raspada svijesti.

– Dakle, Final Hours je jedinstvena kinematografska počast ljudskom držanju nad samim životom i počast prijateljstvu i ljubavi i saosećanju jednog prijatelja prema drugom tokom metafizičkih poslednjih sati – piše Filmink.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Vučić: Najžešći pritisci po pitanju Kosova, imamo velike probleme

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i...