“Policija Kantona Sarajevo je oko 16.50 sati obaviještena da je došlo do upotrebe vatrenog oružja na području općine Novo Sarajevo, te su izlaskom na mjesto događaja policijski službenici zatekli jedno beživotno tijelo, za koje se vrši provjera identiteta. Prve informacije ukazuju da je izvršeno krivično djelo “Ubistvo” od strane nepoznatog izvršioca”, saopćeno je iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Prema informacijama Istrage, Lukač je u četvrtak tokom dana imao verbalni obračun sa Almirom Murtovićem zvanim Murta. Incident se dogodio u naselju Nova Otoka. Ovaj događaj su zabilježile i policijske agencije. No, nešto kasnije, oko 16 sati Lukač je ubijen. Policijske agencije raspolažu informacijama da je Lukača napalo više osoba, a najmanje jedan od njih je bio izbrijane glave. Nakon što su ubili Kenina Lukača, napadače je sačekao bijeli Golf 6. Sumnja se da je vozilom upravljao Almir Murtović Murta.

Kenin Lukač je, inače, prijatelj Mehmeda Ramića, jednog od vođa navijačke skupine Manijaci koji je 12. decembra ubijen u sarajevskom naselju Pofalići.  Tada je policija uhapsila Amela Jašarevića, zvanog Šaja, koji se tereti za ubistvo. Naknadno su uhapšeni i Edvin Imamović i Igor Zuko. Istovremeno je raspisana Interpolova potjernica za Adelom Kabašem, zvanim Dasta koji je  iste noći pobjegao u Crnu Goru.

On je označen kao organizator ubistva Mehmeda Ramića. Adel Kabaš se, inače, ranije prezivao Murtović. U pitanju je brat Almira Murtovića koji je u četvrtak, nekoliko sati prije ubistva, imao  obračun sa ubijenim Keninom Lukačem.

U pozadini ovih sukoba je trgovina narkoticima