Novi ministar u Vladi Angele Merkel: Islam ne pripada Njemačkoj, već je oblikuje hrišćanstvo

Preporučujemo

Nisu prošla ni dva dana od kako je nova Vlada Njemačke položila zakletvu, a već se pojavila prva kontroverza.

U intervjuu “Bildu”, Horst Sehofer, novi savezni ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da je pogrešna fraza da “islam pripada Njemačkoj”, rečenica koju je 2010. izrekao tadašnji njemački predsjednik Kristijan Vulf.

- -

“Islam ne pripada Njemačkoj. Njemačku oblikuje hrišćanstvo, a to uključuje slobodnu nedjelju, crkvene praznike i rituale kao što su Vaskrs, Pentekost i Božić”, rekao je šef partije CSU koja je dugogodišnji koalcioni partner CDU-a Angele Merkel.

Sehofer, na čelu ministarstva čija je oblast djelovanja, između ostalog, i pitanje migracija, dodao je da ” muslimani koji žive sa nama pripadaju Njemačkoj”, ali…

“Naravno da to ne znači da se zbog nečijih uvjerenja odričemo tradicije i običaja specifičnih za našu zemlju”.

Novi minister je najavio konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o problemima integracije muslimana.

- -

“Moramo sjesti sa muslimanskim udruženjima i tražiti dijalog. Moja poruka je da muslimani moraju živjeti s nama, ne pored nas ili protiv nas. A da bismo to postigli, potrebno je međusobno razumijevanje i razmatranje”, rekao je Sehofer za “Bild”.

Kada je riječ o tražiocima azila, Sehofer se zalaže za uspostavljanje centara za prijem u kojima bi se smještali tražioci azila sve dok se ne donese odluka o njihovom zahtjevu.

“Bilo bi korisno da tražioci azila više ne budu raspoređeni po saveznim pokrajinama i opštinama nego u u centrima iz kojih lako mogu biti deportovani ako im zahtjev za azil bude odbijen”, poručio je novi njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Sehofer, piše radiosarajevo.ba.

Najnovije

Povećana količina pesticida: U RS-u zabranjen uvoz pošiljki jagoda iz Albanije

Fitosanitarna inspekcija RS-a zabranila je uvoz dvije pošiljke jagoda od 1.370 kilograma, porijeklom iz Albanije, kod kojih je potvrđen...