Novi ministar u Vladi Angele Merkel: Islam ne pripada Njemačkoj, već je oblikuje hrišćanstvo

Preporučujemo

Nisu prošla ni dva dana od kako je nova Vlada Njemačke položila zakletvu, a već se pojavila prva kontroverza.

U intervjuu “Bildu”, Horst Sehofer, novi savezni ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da je pogrešna fraza da “islam pripada Njemačkoj”, rečenica koju je 2010. izrekao tadašnji njemački predsjednik Kristijan Vulf.

“Islam ne pripada Njemačkoj. Njemačku oblikuje hrišćanstvo, a to uključuje slobodnu nedjelju, crkvene praznike i rituale kao što su Vaskrs, Pentekost i Božić”, rekao je šef partije CSU koja je dugogodišnji koalcioni partner CDU-a Angele Merkel.

Sehofer, na čelu ministarstva čija je oblast djelovanja, između ostalog, i pitanje migracija, dodao je da ” muslimani koji žive sa nama pripadaju Njemačkoj”, ali…

“Naravno da to ne znači da se zbog nečijih uvjerenja odričemo tradicije i običaja specifičnih za našu zemlju”.

Novi minister je najavio konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o problemima integracije muslimana.

“Moramo sjesti sa muslimanskim udruženjima i tražiti dijalog. Moja poruka je da muslimani moraju živjeti s nama, ne pored nas ili protiv nas. A da bismo to postigli, potrebno je međusobno razumijevanje i razmatranje”, rekao je Sehofer za “Bild”.

Kada je riječ o tražiocima azila, Sehofer se zalaže za uspostavljanje centara za prijem u kojima bi se smještali tražioci azila sve dok se ne donese odluka o njihovom zahtjevu.

“Bilo bi korisno da tražioci azila više ne budu raspoređeni po saveznim pokrajinama i opštinama nego u u centrima iz kojih lako mogu biti deportovani ako im zahtjev za azil bude odbijen”, poručio je novi njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Sehofer, piše radiosarajevo.ba.

Najnovije

Nepoznati putnik direktnim letom u luksuznom avionu doputovao iz SAD-a u Mostar

Luksuzni avion Bombardier GL7T 53T je 5. augusta sletio iz Sjedinjenih Američkih Država na Mostarski aerodrom. Riječ je o...