Novi potezi trgovinskog rata: SAD i Kina uvele nove carine

Preporučujemo

Ogorčeni trgovinski rat između SAD-a i Kine eskalirao je nakon što su dvije najveće svjetske privrede međusobno uvele nove carine od 25 posto na 16 milijardi dolara vrijedan uvoz.

Najnovija runda carina znači da je vrijednost robe koju međusobno SAD-a i Kina ocarinjuju od početka jula dosegnula 50 milijardi dolara sa svake strane, što je pojačalo rizike za globalni privredni rast.

Američke carinske vlasti potvrdile su na svojoj internetskoj stranici da u četvrtak počinju naplaćivati dodatnu carinu od 25 posto na 279 proizvodnih kategorija koje se uvoze iz Kine.

Kineska državna novinska agencija Xinhua objavila je potom da će Peking sa svoje strane uvesti odgovarajuće carine, kako je ranije planirao.

Najnovije carine Washingtona zahvatit će proizvode poput poluvodiča, plastike, hemikalija i željezničke opreme. Kineska lista ocarinjenih američkih proizvoda sadrži njih 333, u širokom rasponu od uglja, goriva, čeličnih proizvoda, autobusa i medicinske opreme.

Kinesko ministarstvo trgovine potom je objavilo da je Peking prisiljen nastaviti uzvraćati nakon posljednje primjene američkih uvoznih carina. Kina će, najavljeno je, podnijeti pritužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv ovog američkog poteza.

Washington će ove sedmice razmatrati i predloženu listu za carinjenje dodatnih 200 milijardi dolara vrijedne kineske robe, prenosi Oslobođenje.

Najnovije

Prijeti li nam nova pandemija: BioNTech i Pfizer u oktobru planiraju isporuku vakcina prilagođenih omikronu

Njemačka biotehnološka kompanija BioNTech objavila je u danas kako planira već u oktobru isporučiti vakcine prilagođene varijanti omikron. Ako je...