Novi uspjeh: U tuzlanskom UKC-u obavljena prva operacija patološke lezije na mozgu

Preporučujemo

U Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) u Tuzli uspješno je obavljena prva operacija patološke lezije na mozgu uz pomoć savremenog uređaja za neuronavigaciju. Operativni zahvat samostalno je obavio tim tuzlanske neurohirurgije.

Operirana pacijentica je nakon 24-satne opservacije u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju premještena na Odjeljenje za ležeće bolesnike Klinike za neurohirurgiju.

- -

Operativni zahvat trajao je četiri sata i u odnosu na “uobičajene” operativne zahvate ugodniji je operateru za rad budući da u svakom trenutku tačno zna gdje se nalazi u vrlo osjetljivom prostoru moždanog tkiva podižući nivo sigurnosti za pacijenta, piše Tuzlanski.ba.

Uređaj pomoću kojeg je izvršen operativni zahvat omogućio je vrlo precizan pristup patološkoj leziji i njezino uklanjanje bez oštećenja okolnog zdravog tkiva mozga.

Neurohirurgija je najviše vezana uz tehnologiju i svaka ugledna klinika koja se bavi vrhunskom medicinom i operacijama mozga trebala bi imati ovakav uređaj.

Navigacijski uređaj pripada najsavremenijoj generaciji medicinske tehnologije nudeći optičke i elektromagnetne mogućnosti praćenja kao i integraciju sa vanjskim uređajima poput mikroskopa, ultrazvuka i širokog spektra instrumenata.

- -

Uređaj integriše snimke CT-a i MR-a, brzo vizualizira anatomiju i strukture sa automatskim obrađivanjem ključnih informacija u 3-D modelima. Pacijenti se brzo oporavljaju i vrlo su zadovoljni rezultatom operacija.

Ljekari Klinike za neurohirurgiju su za rad na ovom uređaju adekvatno educirani prethodnih godina u SAD, Francuskoj, Njemačkoj i Hrvatskoj, a sada ga imaju priliku koristiti i u UKC Tuzla. Godišnje se na Klinici za neurohirurgiju obavi preko 800 operacija od čega će ubuduće značajan dio biti urađen i pomoću ovog uređaja.

Operativni zahvat uz pomoć neuronavigacije u Tuzli obavljen je od strane tima u kojem su učestvovali neurohirurzi doc.dr.med.sc. Zlatko Ercegović i dr.med.sc. Dželil Korkut, anesteziolog dr.med. Džaneta Azabagić, diplomirana sestra – instrumentarka Svjetlana Beganović Trgovčević, medicinska sestra – instrumentarka Marcela Marić, medicinski tehničar – instrumentar Enes Durmić i medicinski tehničar – anestetičar Samir Kunosić. Priprema i realizacija operativnog zahvata rezultat je uspješne saradnje Klinike za neurohirurgiju, Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju i Klinike za radiologiju.

Najnovije

Izraelski general: Iran je supersila u dronovima i raketama, ali ne i u odbrambenom smislu

Izraelci tvrde da bi njihova zemlja imala malo problema s pogađanjem ciljeva unutar Irana ako odluči direktno odgovoriti na...