Novim povećanjem rastu najniže penzije, evo za koliko

Preporučujemo

Korisnici najnižih penzija u Federaciji BiH u ponedjeljak će, za kada je najavljena isplata novembarskih penzija, dobiti veće penzije za pet posto. Umjesto sadašnjih 424 KM na račun će im biti isplaćeno 445 KM. Dakle, riječ je o povećanju od 21,2 KM.

Do 445 KM bit će uvećane i one penzije koje su nešto iznad 424 KM, pojasnio je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO.

“ Što se povećanja tiče, ono je zakonom definirano i riječ je o povećanju samo najnižih penzija koje trenutno iznose 424,43 KM. Povećanje će obuhvatiti i one korisnike čija je penzija neznatno veća od minimalne, odnosno nalazi se u rasponu sadašnje minimalne i iznosa minimalne koja će biti nakon povećanja. Dakle, one penzije u rasponu 424,43 do 445,65 KM će biti uvećane na iznos nove minimalne penzije, dakle na 445,65 KM. Primjera radi, korisnik koji trenutno prima samostalnu penziju u iznosu od 432 KM, dakle veću od trenutne minimalne, ubuduće će primati minimalnu u iznosu 445,65 KM – kazao je Kvesić.

Penziju za novembar primit će ukupno 433.880 penzionera. Za isplatu potrebno je osigurati 220 miliona KM.

Najnovije

Mostar: Tijelo državljanina Malezije koji je skočio sa Starog mosta u Neretvu još nije pronađeno

Tijelo državljanina Malezije koji je sa Starog mosta u Mostaru prošlog utorka skočio u Neretvi i nije isplivao, uprkos...