Novinar Nacionala o politici prema BiH: Hrvatska do Drine, Srbija do Tokija, Orban do Srebrenice

Preporučujemo

Poznati hrvatski novinar Boris Pavelić u autorskom tekstu analizirao je zašto zvanični Zagreb i Beograd nisu imale nikakav, a kamoli oštar komentar na nedavnu velikomađarsku provokaciju Viktora Orbana.

U tekstu objavljenom na portalu autonomija.info, Pavelić kaže kako Hrvatska i Srbija šute zbog Bosne.

– Balkanskim imperijalizmima, naime, nema većeg poklona od buđenja imperijalizma u srednoj Evropi. Nema balkanskome velikodržavlju ljepše pjesme od lomljenja granica u njegovom susjedstvu. Pritom ne treba zaboraviti da se Orbanova novootkrivena uvjerenja o Bosni uveliko poklapaju s uvjerenjima koja se u kabinetima vlasti Beograda, Banja Luke i Zagreba također ne prešućuju: Orban, naime, ključnim problemom Bosne i Hercegovine smatra – bosanske muslimane – piše Pavelić.

Autor u nastavku podsjeća na izjavu Orbana iz decembra prošle godine kada je govoreći o proširenju Evropske unije, ovako je odgovorio na pitanje da objasni zašto je toliko blizak Miloradu Dodiku.

– Balkan se ne može stabilizovati bez Srba niti bez BiH, a BiH se ne može stabilizirati bez BiH Srba. Srpska nacija je ključna za Balkan. Izazov s BiH je kako integrirati zemlju s dva miliona muslimana – kazao je tada mađarski premijer.

Pavelić dalje navodi kako “vlastima Srbije i Hrvatske, naime, taj novi, vjersko-plemenski Orbanov koncept “stabilizacije BiH” odgovara da ne može bolje. Vučiću, čiji su politički očevi – Šešelj i Milošević – nacionalnu energiju devedesetih usmjerili na rat za širenje granica Srbije, prije svega na račun BiH, i Zoranu Milanoviću, samoproglašenom nasljedniku hrvatskog predsjednika koji se zdušno pridružio beogradskoj kampanji osvajačkog rata protiv susjeda, Orbanove današnje himere mogu zvučati kao novi zvuci starih pjesama”.

– U tome je ključ tajne zašto vlasti u Beogradu i Zagrebu ne žele opomenuti Orbana da se ne igra s velikodržavljem.

Baš kako su Milošević i Tuđman bili spremni kockati se s granicama vlastitih država kako bi poništili granicu sa susjednom zemljom, tako bi se danas, uz nužne nijanse, Vučić i Milanović mogli nadati dogovoru sa sjevernim kršćanskim bratom, e kako bi se našlo već neko rješenje onoga što Orban formulira kao “izazov integracije zemlje s dva miliona muslimana.”

Najnovije

Mostar: Tijelo državljanina Malezije koji je skočio sa Starog mosta u Neretvu još nije pronađeno

Tijelo državljanina Malezije koji je sa Starog mosta u Mostaru prošlog utorka skočio u Neretvi i nije isplivao, uprkos...