Inspekcijske aktivnosti se nastavljaju: Izdali preko hiljadu prekršajnih naloga

Preporučujemo

U nastavku prvog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH u 2018. godini, federalni inspektori su, u periodu od 25. aprila do 7. juna ove godine, izvršili 1.839 nadzora i izdali 1.122 prekršajna naloga.

Izvršeno je 1.839 inspekcijskih nadzora i 38 kontrolnih nadzora, sačinjeno je 1.839 zapisnika, izdata su 1.122 prekršajna naloga u ukupnom iznosu od 1.570.278 KM te naplaćen je iznos od ukupno 249.956 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak.

- -

Također, izrečeno je 236 upravnih mjera, od kojih se 108 odnosi na mjere privremene zabrane rada, od 517 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da svi subjekti nadzora posjeduju fiskalni uređaj i 33 subjekta nadzora nisu izdavali fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

U saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, a prema dostupnim informacijama, u maju 2018. godine zatečena su 332 radnika “na crno“, dok je ukupan broj osoba zatečenih na radu “na crno“ u Federaciji BIH od početka 2018. godine 1.088.

Akcenat pojačanih inspekcijskih aktivnosti je na borbi protiv sive ekonomije, a inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike. Aktivnosti se vrše putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim inspektorima rada, prenosi radiosarajevo.

“Koristimo priliku da ponovo pozovemo sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja”, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Napominju i da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.

Najnovije

Bandić: Morali smo zakazati sjednicu i izviniti se građanima, Farisu, roditeljima i svim ubijenim

Klubovi Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Stranke za BiH početkom ovog mjeseca zatražili su održavanje hitne sjednice Skupštine...