Govedarica zatražio dolazak Cvijanović i polaganje računa NSRS

preporučujemo

Pošto zasjedanju NSRS-a ne prisustvuje predsjednica Vlade Željka Cvijanović, a predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović je rekao da mu nije poznato gdje se ona nalazi, šef poslaničkog kluba SDS Vukota Govedarica je to ocijenio neodgovornim činom, navodeći da je predsjednica Vlade morala danas da bude u skupštini i odgovori na pitanja poslanika, što je trebalo da bude prva tačka dnevnog reda

“Posao predsjednika vlade je složen i obiman ali treba da bude i odgovoran i da poštuje i NSRS”, kazao je Govedarica, navodeći da je ona dužna da prisustvuje sjednicama najvišeg zakonodavnog tijela.

“Ovo je prilika da okončamo mandat i da vidimo kakvi su efekti rada ove vlade”, kazao je Govedarica, zahtijevajući od predsjendika NSRS da pozove Cvijanovićevu da dođe na skupštinsko zasjedanje i pruži odgovore na pitanja poslanika, što je njena obaveza.

“Gdje se nalazi i ukoliko je u Banjaluci da sačekamo da dođe u Parlament ili da tačku pitanja predsjednici Vlade pomjerimo sve dok se ona ne pojavi”, kazao je Govedarica.

Šef poslaničkog kluba SDS tražio je pauzu da se Cvijanovićeva kontaktira i pita kada se može pojaviti u NSRS. Čubrilović je nakon toga dao petnaestominutnu pauzu, ali se ona ni nakon toga nije pojavila.

U Banjaluci je počela sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će, između ostalog, poslanici razmatrati izvještaj Anketnog odbora o “slučaju Davida Dragičevića”, u kome je navedeno da postoji osnov sumnje da se radi o ubistvu.

Na dnevnom redu nalaze se u hitnoj proceduri prijedlozi zakona o rudarstvu, amnestiji i zateznoj kamati.

Poslanici bi po hitnom postupku trebalo da razmatraju i prijedloge zakona o izmjeni i dopuni zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, te o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Koridor 5C kroz Republiku Srpsku i izgradnje dionice auto-puta “9. januar” Banjaluka-Doboj.

Na dnevnom redu su i prijedlozi zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, upotrebi znakovnog jezika, izmjeni Zakona o bibliotečko-informacionoj djelatnosti, izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Srpske, zaštiti žrtava ratne torture, izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Srpske, kao i o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela.

Trebalo bi da budu razmatrani i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o opštem upravnom postupku, izmjenama i dopunama Zakona o matičnim knjigama, izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku, te izmjenama i dopunama Zakona o naučno-istraživačkoj djelatnosti i tehnološkom razvoju.

Na dnevnom redu su i izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za 2017. godinu, Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2017. godinu, izvještaj Komisije za koncesije Srpske za 2017. godinu, godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za prošlu godinu, te Prijedlog strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj od 2018. do 2022. godine.

Skupštinsko zasjedanje je u toku, poslanici pitaju, a odgovore umjesto predsjednice Vlade daju ministri.

Najnovije

U Bosni i Hercegovini još 82 osobe pozitivne na koronavirus

U posljednja 24 sata u Bosni i Hercegovini su registrovana 82 slučaja zaraze koronavirusom, a nije bilo novih smrtnih...