NUBBiH – ‘Poljićke isprave’ i radionica o arhivskim dokument

preporučujemo

Publikacija Poljičke isprave I – iz Zbirke Aleksandra Poljanića te Radionica – Očuvanje, zaštita, prezentacija arhivskih dokumenata promovirana je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine.

Objavljena u izdanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBiH), publikacija ‘Poljičke isprave I – iz Zbirke Aleksandra Poljanića’ nastala je kao rezultat projekta Čuvanje, zaštita i prezentacija dokumenata iz Arhiva Poljičke republike, pisanih bosančicom.

Kao stručnjak za jezik, u realizaciji tog projekta (potom i izradi te publikacije) učestvovao je doc. dr. Mehmed Kardaš s Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Projekt je finansiralo Federalno ministarstvo kulture i sporta. Izdavanje publikacije podržali su i Fondacija za izdavaštvo Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Publikacija je okupila regionalne stručnjake iz oblasti filologije i historije, a promotori su bili direktor NUB BiH Ismet Ovčina, viši znanstveni suradnik sa Staroslavenskog instituta u Zagrebu Ivan Botica, Emir Filipović sa Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta UNSA i priređivač Mehmed Kardaš sa Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta UNSA.

Docent dr. Mehmed Kardaš radio je na transkripciji i transliteraciji teksta isprava koje se nalaze na Odjeljenju Specijalnih zbirki NUBBiH. Profesor dr. Ivan Botica bio je, zajedno sa prof. dr. Lejlom Nakaš sa Odsjeka za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta UNSA, recenzent publikacije. Skupu se obratio putem Zooma te izrazio oduševljenje publikacijom i projektnim aktivnostima.

Profesor dr. Emir Filipović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu detaljnije se osvrnuo na porijeklo dokumenata, historijske prilike koje su pratile isprave od uključivanja u kolekciju Aleksandra Poljanića do konfiskacije.

Drugi dio realiziran je kroz radionicu ‘Očuvanje, zaštita, prezentacija arhivskih dokumenata’ koja je okupila regionalne stručnjake iz oblasti digitalizacije, konzervacije i restauracije arhivskih dokumenata.

Radionica je nastala u okviru projekta CENL-a – The Conference of European National Librarians, granta pod nazivom Erland Kolding Nielsen, dugogodišnjeg direktora Kraljevske biblioteke Danske i međunarodnog bibliotečkog stručnjaka.

Bibliotečka savjetnica, pomoćnica glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) Zagreb za djelatnost nacionalne knjižnice Republike Hrvatske Sofija Klarin Zadravec prezentirala je uspješnu i aktivnu digitalizaciju NSK, te se osvrnula na okvire, standarde i normative u toj oblasti. NSK je i partner u realizaciji tog projekta i radionice.

Konzervatorica iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine Lejla Bajramović govorila je o važnosti konzerviranja i restauriranja originalnih dokumenata koji se nalaze u baštinskim ustanovama.

Proces konzervacije i restauracije dokumenata “Poljička republika” prezentirala je konzervatorica Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Anđela Aćimović. Osvrnula se na proces restauracije i konzervacije dokumenata Poljičke republike iz fonda Specijalnih zbirki NUBBiH, koji su prezentirani u promoviranoj publikaciji.

Direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore ‘Đurđe Crnojević’ Cetinje Dragica Lompar prezentirala je načine i procese, probleme i perspektive digitalizacije pisane baštine u Crnoj Gori.

Ejla Ćurovac govorila je o ulozi i značaju digitalne biblioteke Gazi Husrev-begove biblioteke, najstarije biblioteke u Bosni i Hercegovini koja je ove godine obilježila 484. godišnjicu od osnivanja.

Radionica je zaključena izlaganjem bibliotečke savjetnice Adise Žero, rukovoditeljice Sektora nabavke, obrade, periodike i službene publikacije NUBBiH te Ahmeda Kurte, saradnika za digitalizaciju koji su prezentovali digitalne kolekcije NUBBiH.

Promociju i radionicu pratila je prigodna izložba dokumenata iz Arhiva Poljičke republike.

Najnovije

Turski mediji: Policija otkrila bombu, spriječen napad na Erdogana

Turske obavještajne službe osujetile su večeras pokušaj napada na predsjednika Recepa Tayipa Erdogana, prenose turski mediji. Eksplozivna naprava pronađena je...