O Prijedlogu zakona o obrtu Parlament FBiH će glasati tek u septembru

preporučujemo

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH okončao je raspravu o Prijedlogu zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u FBiH te odlučio da će glasati o ovom zakonu u septembru, na nastavku današnje sjednice.

Pojedini delegati imali su određene sugestije, zbog čega je donesena navedena odluka.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić obrazložio je delegatima da je Predstavnički dom ranije usvojio ovaj zakon po kojem je propisano da će obrti imati pravo i na uvoz repromaterijala i izvoz svojih proizvoda, odnosno moći će samostalno u svoje ime i za svoj račun obavljati vanjskotrgovinsko poslovanje bez posrednika, što do sada nije bio slučaj.

Kaže da su najvažnije prednosti ovog zakona skraćenje procedure i pojednostavljenje registracije obrta te omogućavanje pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti.

Između ostalog, u praksi će obrtniku biti omogućeno obavljanje i drugih djelatnosti, koje služe obavljanju osnovne djelatnosti ili se uobičajeno obavljaju uz djelatnosti obuhvaćene rješenjem o obavljanju obrta.

“Zakonom je omogućeno fizičkim osobama i penzionerima obavljanje obrta u vidu dodatnog i dopunskog zanimanja, a predviđen je obrtni registar kao informacioni sistem za upravljanje procesom registracije i obrade podataka o obrtima”, istakao je Zukić.

Također, značajnim smatra ukidanje podjele obrta na vezane i posebne obrte, čime je prvi put omogućeno obavljanje pojedinih vrsta obrta i bez stručne spreme, koja je velikim dijelom sprečavala osobe, posebno mlade ljude, da registruju željeni obrt, a bez nepotrebnih administrativnih barijera.

Najnovije

DIJELE ISTOG NEPRIJATELJA: Komšić, Osmani i Đukanović se sastali u New Yorku

Povodom Generalne skupštine UN-a u New Yorku ovih dana borave lideri zemalja iz cijelog svijeta. Kao što je poznato,...