Obavljena kolektivna dženaza na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici

preporučujemo

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici obavljena je 17. kolektivna dženaza za šest Vlaseničana. Kolektivana dženaza vlaseničkim žrtvama trebala je biti obavljena 24. aprila, ali je zbog panedemije odgođena.

Najstarija žrtva ovogodišnje kolektivne dženaze je Kada Saračević, koja je rođena 1909.godine, a ubijena 1992. godine, u 83. godini života. Najmlađa žrtva čiji su posmrtni ostaci pokopani danas na mezarju Rakita imala je nepunih 19 godina, a riječ je o Avdi Kuljančić.

Pored Kade Saračević i Avde (Hasib) Kuljančić, danas su sahranjeni posmrtni ostaci za četiri žrtve Mehme (Derviš) Sitarević, Hasib (Aljo) Malčinović, Seida (Rahman) Ahmetović, Avdo (Himzo) Hodžić.

U Vlasenici tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu ubijeno je 2.500 civila. Od toga 2.227 muškaraca i 223 žene. Među njima je 288 maloljetnika.

Zbog monstruoznih zločina počinjenih u vlaseničkom kraju pravomoćno su osuđena tek trojica zločinaca. U Haškom tribunalu osuđen je Dragan Nikolić Jenki, koji je već izdržao kaznu i u međuvremenu preminuo. Sud BiH pravomoćno je osudio Predraga Bastaha Cara i Gorana Viškovića Vjetra i oni se nalaze na izdržavanju kazne.

Krajem 2017. godine Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu i protiv Miće Kraljevića, aktuelnog načelnika Opštine Vlasenica, te Radenka Stanića i Gorana Garića. Suđenje je u toku.

Najnovije

Podnesen zahtjev za smjenu crnogorske vlade, opoziciji fali jedna ruka

skupštinsku proceduru predat je prijedlog da se glasa o nepovjerenju Vladi Crne Gore koji je podržalo 40 poslanika opozicije,...