Obdukcija kita nasukanog na obalu otkriva svu bijedu čovječanstva

Preporučujemo

Mladi kit koji se nasukao obali u Španiji uginuo je od unosa ogromne količine smeća, objavile su lokalne vlasti prošle nedjelje.

Skoro 30 kilograma smeća – uključujući plastične kese, užad, ribarske mreže i bubanj, pronađeni su u digestivnom traktu ovog sisara. Kit dužine 10 metara pronađen je na obali malog odmarališta Kabo de Palos u jugoistočnoj Mursiji u februaru, a obdukcija je pokazala da je preminuo od nemogućnosti da svari ili izbaci smeće, prenosi Hafington Post.

Tragična smrt životinje podstakla je lokalne vlasti u Mursiji, uz Evropsko udruženje za zaštitu okoline (European Environmental Association) i Evropski fond za regionalni razvoj (European Fund for Regional Development), da pokrenu kampanju koja se bori protiv zagađivanja okeana.

Konsuelo Rosauro iz lokalne vlasti rekla je da je “prisustvo plastike u morima i okeanima jedna od najvećih pretnji za očuvanje životinjskog sveta”. Stručnjaci predviđaju da će do 2021. godine biti samo pola milijarde odbačenih plastičnih flaša koje ugrožavaju okean i obale, a taj broj bi mogao da se udvostruči do 2025. godine ukoliko se ne pokrenu ozbiljne akcije, prenosi B92.

Najnovije

Kiša uništila puteve u Višegradu, proglašeno stanje elementarne nepogode

Na području opštine Višegrad proglašeno je stanje elementarne nepogode usljed jake kiše koja je nanijela veliku štetu, najviše putevima,...