- Advertisement -

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Preporučujemo

Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine u suradnji sa Vijećem ministara i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice i uz medijsko pokroviteljstvo BHT1, 27. januara organizira niz događaja povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Programom obilježavanja planirano je otvaranje Izložbe “Bratstvo i jevrejstvo” u galeriji “Novi hram” 26. januara, a istog dana u Muzeju Jevreja bit će upriličena Izložba “Wannesee konferencija – Konačno rješenje jevrejskog pitanja” autora dr. Elija Taubera

Izložbu organizuje Muzej grada Sarajeva u suradnji sa Jevrejskom opštinom Sarajevo

Za 27. januara planirano je polaganje cvijeća na Spomeniku stradalim Jevrejima u holokaustu (Staro jevrejsko groblje “Borak”).

Centralna komemorativna akademija bit će upriličena 27. januara, čiji program obuhvata – molitvu za stradale u holokaustu – hazan sarajevske Sinagoge, obraćanje predsjednika Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakoba Fincija i gradonačelnice Grada Sarajeva Benjamine Karić

Istog dana u kinu Meeting Point, Sarajevo i Cineplexx Mostar bit će upriličena projekcija filma “Ko će pisati našu historiju” (SAD, 2018), koji svjedoči o životu u Varšavskom getu.

Ovi sadržaji, uključujući i centralnu komemorativnu akademiju,  će biti dostupni online na Ondemand.kinomeetingpoint.ba

S obzirom na epidemiološku situaciju, organizatori su odlučili da se svi sadržaji obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta održe u granicama dozvoljenih mjera zaštite, te će centralna komemorativna akademija biti emitirana na platformama – YOUTUBE  https://www.youtube.com/channel/UCIFAdH65_yBo-wFtSxz-Zmg

FACEBOOK https://www.facebook.com/jevrejska/

Online platformi kina Meeting Point https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/

Centralna komemorativna akademija će biti emitovana i na programu BHT1 27. januara u 12.30 sati.

Organizatori obilježavanja pozivaju sve zainteresirane da uzmu učešće u globalnoj kampanji #WeRemember povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, odnosno da snime sliku držeći znak #Weremember ili Sjećamo se i objave je na društvenim mrežama koristeći hashtag #WeRemember.

Kao u slučaju većine svjetskih prijestolnica, u sklopu #WeRemember kampanje, na sarajevskoj Vijećnici će biti upriličena iluminacija #WeRemember povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Partner filmskog programa obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta je kino Meeting Point, u saradnji sa Conference on Jewish Material Claims Against Germany (Claims Conference), kinom Cineplexx Mostar i M.T. Abraham group (više na www.wjc.org/weremember)

Generalna skupština UN je na zasjedanju 1. novembra 2005. godine usvojila Rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, a za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na šest miliona Jevreja stradalih u Holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27 januar, dan kada su jedinice Sovjetske armije 1945. oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor – Aušvic.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust se posebno obilježava u evropskim zemljama u kojim je tokom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila.

– Holokaust je bio genocid bez presedana, bio je to sveobuhvatan i sistematičan čin koji je provela nacistička Njemačka zajedno sa svojim saradnicima, s ciljem da uništi čitav jevrejski narod, a njegovu kulturu i tradiciju izbriše s lica Zemlje. Osnovni motiv za holokaust bila je antisemitska rasistička ideologija nacista. Jevreji nisu bili jedina žrtva nacističke Njemačke, ali bili su jedini narod koju su željeli potpuno istrijebiti – to je ono što je jedinstveno za Šoa (Holokaust) – navode organizatori u saopćenju za javnost.

Kako se nadalje navodi, između 1933. i 1941. nacistička Njemačka vodila je politiku koja je Jevrejima otela sva njihova prava i imovinu, a potom je slijedilo njihovo obilježavanje te organizirano koncentriranje jevrejske populacije.

– Ta politika imala je široku podršku u Njemačkoj i velikom dijelu okupirane Evrope. Godine 1941., nakon invazije na Sovjetski Savez, nacisti i njihovi saradnici pokrenuli su plan istrebljenja svih Jevreja. Krajem 1941. politika se razvila u sveobuhvatnu, sistematsku operaciju smrti koju su nacisti nazvali ‘Konačno rješenje jevrejskog pitanja’ – podsjećaju organizatori.

Istovremeno, ističu kako je do kraja rata 1945. godine, oko šest miliona Jevreja ubijeno.

– Borba s gubitkom i moralnim kolapsom koji se desio tokom holokausta trajni je izazov i obveza za čovječanstvo širom svijeta.Među najzloglasnijim logorima smrti na tlu nekadašnje Jugoslavije bili su ‘Jasenovac’ (na tlu današnje Hrvatske) i Sajmište kraj Beograda. Obilježavanjem ovog međunarodnog dana prilika je da se uz odavanje počasti milionima nedužnih žrtvava, jačaju snage protiv rasističke mržnje koja je dovela do Holokausta, a što se upravo postiže konstantnim isticanjem važnosti sjećanja na preživjele, žrtve, spasitelje i osloboditelje – navodi se.

Kako se pojašnjava, poistovjećivanjem sa žrtvama i očuvanjem uspomena na njih, svijet buduće generacije uči lekcijama iz najtamnijih stranica prošlosti i time neprestano podiže savijest o opasnostima od radikalnih, ekstremističkih pokreta i totalitarnih režima, suvremenim oblicima antisemitizma, ksenofobije i svim drugim oblicima mržnje.

– Obilježavanje 27. januara, je i prilika da države, institucije, civilno društvo i građani imaju mogućnost da se podsjete o činjenicama holokausta, razmišljaju o njima te poduzmu aktivnosti koje su usmjerene na zauzimanje kritičkog stava prema politikama koje šire mržnju, netrpeljivost, nasilje i strah, poručuju organizatori.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...