Obilježena 110. godišnjica Merhameta, Josipu Pejakoviću godišnja nagrada

Preporučujemo

Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet sinoć je obilježilo prigodnim programom u sarajevskoj Vijećnici 110. godišnjicu osnivanja. Merhametova godišnja nagrada Fondacije “Muradif Ćato” pripala je glumcu Josipu Pejakoviću.

Predsjednik MDD Merhamet Kenan Vrbanjac naglasio je da ta humanitarna organizacija, u svojim narodnim kuhinjama, hrani oko osam hiljada ljudi širom Bosne i Hercegovine. Pomažu i one koji su teritorijalno udaljeni od Merhametovih narodnih kuhinja.

– Naravno da veliki značaj imaju, ne samo Merhamet i ostale karitativne organizacije i sve organizacije koje se bave tim radom – kazao je novinarima prije svečanosti.

Za ovogodišnjeg dobitnika nagrade iz Fondacije “Muradif Ćato” kaže da je dokazani patriota i humanitarac. Sjetimo se hoće li se njegova emisija “U ime naroda” vidjeti, kako je istaknuo, koliko je Pejaković volio pomagati ljudima u stanju potrebe.

I za Josipa Pejakovića to je važna nagrada, posebno što je do toga došla na 110. godišnjicu Merhameta. Prema njegovom mišljenju, u današnjem bh. društvu empatija nije dovoljno prepoznata.

– Ja ipak stvari gledam drugačije, pogotovo u ovoj migrantskoj krizi. Savjetujem svim ljudima, ne prođi pored čovjeka koji ima ispruženu ruku, dajte mu koliko možete. Ko zna kad će se to čovjeku vratiti, meni se to bezbroj puta dosad vratilo. Možda to njemu znači život, a tebi ne znači ništa – kazao je novinarima Pejaković.

U okviru svečanosti u Vijećnici prikazan je i dokumentarni film o radu Merhameta od 1913. godine pa dosad. Tom događaju prisustvovali su dužnosnici i predstavnici iz raznih oblasti života.

 

 

Najnovije

Bez pojašnjenja: Zastupnici iz RS-a glasali protiv ratifikacije sporazuma o sigurnosnoj saradnji s Turskom, je li u pitanju osveta

Bez ikakve rasprave i zvaničnog pojašnjenja, svi zastupnici stranaka iz RS-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine glasali su...