Obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka na području Kalinovika

Preporučujemo

Članovi porodica ubijenih i nestalih, kao i preživjeli logoraši kalinovačkih logora, obilaskom nekadašnjih logora, mjesta torture i ubijanja na području općine Kalinovik, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe  obilježili su 26. godišnjicu stradanja civilnog stanovništva tog kraja, javlja BHRT.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na prevoju Rogoj, a zatim ispred Osnovne škole Kalinovik, koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca.

U logoru je ubijeno 14 muškaraca, a više od 30 žena je silovano, ponižavano, mučeno i maltretirano.

Predsjednik Udruženja članova porodica nestalih osoba sa područja općine Kalinovik „Istina – Kalinovik ‘92“ Samir Vranović je kazao  da su ispred osnovne škole u Kalinoviku u kojoj je bio logor, položili cvijeće, odali počast, proučili Jasin.

Po njegovim riječima, u nastavku obilježavanja posjetit će logor Barutni magacin na jelašačkom Polju.

– Bit će odata počast i položeno cvijeće u zloglasnom logoru iz kojeg je odvedeno i ubijeno 87 muškaraca kao i kod štale Tuzlaka u selu Ratine, gdje je strijeljano 25 muškaraca, a potom spaljeno. Posljednja lokacija su tuneli Miljevina, gdje je ubijeno 37 muškaraca koji su zatrpani kamenjem s okolnih brda iznad rijeke Bistrice – kazao je Vranović.

Dodaje da su u identificirali 33 osobe, a tragaju još za četvoricom.

Od ukupno 122 ubijena Bošnjaka u Kalinoviku, do sada je pronađeno i identificirano 79 osoba, a još se traga za 43 osobe bošnjačke nacionalnosti.

Vranović je kazao da današnjem obilježavanju 26. godišnjice stradanja Bošnjaka u Kalinoviku, između ostalih, prisustvuje potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, predstavnici Federalnog ministarstva za boračka pitanja, Ministarstva za izbjegla i raseljena lica, Instituta za nestale osobe BiH, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, predstavnici nekoliko općina te brojnih udruženja.

Najnovije

Zelenski pozvao NATO da preventivno napadne Rusiju

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da bi NATO trebao onemogućiti Rusiji upotrebu nuklearnog oružja tako što će izvesti "preventivni...