Obilježena 26. godišnjica Teritorijalne odbrana RBiH

Preporučujemo

Povodom obilježavanja 26. godišnjice osnivanja Teritorijalne odbrane Republike BiH (TORBiH) u Sarajevu je danas održana akademija na kojoj je istaknuto da je ta, prva formalna oružana snaga RBiH, bila jedna od važnih državotvornih faktora u BiH, javlja Anadolija.

Na akademiji, upriličenoj u Domu Oružanih snaga BiH, podsjetili su da je Predsjedništvo RBiH 8. aprila 1992. godine donijelo Odluku o formiranju Štaba TORBiH čime je ukinut Štab TO bivše SRBiH.

- -

“Godišnjica osnivanja Teritorijalne odbrane obilježavamo kako bi se ponovo podsjetili o njenoj ulozi i značaju u pripremi otpora agresiji na BiH i u toku rata sve do transformacije u Armiju RBiH”, rekao je predsjednik Udruženja za zaštitu imena i očuvanje tradicije Teritorijalne odbrane Fadil Alihodžić.

Podsjetio je da je TORBiH 8. aprila 1992. godine proglašena jedinom legitimnom oružanom snagom RBiH i kojoj se od tog datuma pridružuju i potčinjavaju svi sastavi koji su postojali na samom početku agresije na BiH.

Istakao je da je TORBiH “bila jedna od važnih državotvornih faktora koja se do kraja 1992. godine pod najtežim okolnostima transformisala u Armiju RBiH”.

“Da Teritorijalna odbrana Bosne i Hercegovine nije sistemski, od ovlaštenih struktura institucija Jugoslavije razbijena, u BiH možda rata ne bi bilo, ali sigurno da bi rat trajao kraće, a stradanja bila daleko manjih razmjera”, kazao je Alihodžić.

- -

Kazao je da je u BiH potrebna odlučna borba za jedinstvenu boračku organizaciju, koja bi mogla biti faktor u rješavanju pitanja i problema boraca.

“Naglasiću ideju da jedinstvena boračka organizacija ubuduće predlaže i bira ministre za boračka pitanja na nivou kantona i Federacije BiH, a ne političke stranke. Tada ćemo moći neuporedivo brže i lakše rješavati goruće probleme boraca”, poručio je Alihodžić.

Akademiji je prisustvovao i federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević. On je tom prilikom čestitao Dan teritorijalne odbrane RBiH i izrazio poštovanje prema političkom rukovodstvu BiH iz tog perioda i svima koji su 1991. godine donijeli odluku da mladići iz BiH ne idu u rat u Hrvatsku.

“To je jedna hrabra, poštena odluka, koja je vjerovatnospasila veliki broj života naših mladića. To su bila vremena u kojima je trablo donositi teške odluke, ali evo, većina vas koji sjedite u ovoj sali ste upravo ljudi koji pripadate generaciji koju je naša domovina čekala 400 godina da se bori i brani državu BiH, njene vrijednosti huljadugodišnjeg suživota i sve civilizacijske vrijednosti koje su ovdje bile prisutne”, rekao je Bukvarević.

U okviru obilježavanja 26. godišnjice osnivanja Teritorijalne odbrane RBiH danas je delegacija udruženja koje baštini tradiciju TORBiH položila cvijeće na mezarju Kovači, na Spomen-obilježju Vječna vatra, obišla Šehidsko mezarje na pomoćnom stadionu Koševo, te odala počast šehidima i poginulim borcima.

Najnovije

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, traže isplatu 2.520 KM

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) sutra, 20. juna, izlaze na protestnu šetnju. Oni traže od Vlade KS da...