- Advertisement -

Obilježena 28. godišnjica pogibije komandanta Senahida Bolića – Bole

Preporučujemo

Polaganjem cvijeća i prigodnim odavanjem počasti danas je u Olovu, u naselju Bakići, obilježena 28. godišnjica pogibije slavnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Senahida Bolića – Bole, dobitnika najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Ordena za vojne zasluge sa zlatnim mačevima“.

Godišnjicu smrti heroja odbrane Bosne i Hercegovine u ime Kantona Sarajevo obilježili su ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović i zastupnik u Skupštini KS Aljoša Čampara, saopćeno je iz Služba za protokol i press KS.

U prigodnom obraćanju Osmanović je pozdravio članove porodice, mnogobrojne saborce i prijatelje heroja Bole, te naglasio kako se i 28 godina kasnije, s velikom tugom i poštovanjem sjećamo čovjeka koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrani od agresora.

– Velika mi je čast što sam danas ovdje, i što svjedočim kulturi sjećanja, koju njegujemo zajednički odavajući počast ljudima zaslužnim za našu današnju slobodu. Poseban selam upućujem porodici našeg saborca, ali i svima vama koji ne date zaboravu ovakva imena poput našeg Bole – poručio je Osmanović sa mjesta na kojem je svoj život za domovinu položio Senahid Bolić.

Heroj bosanskohercegovačke odbrambeno-oslobodilačke borbe Senahid Bolić-Bolo ranjen je u borbi za Kruševu sa puškom u ruci, 14. januara 1994. godine, a u petak, 21. januara iste godine, sedmicu nakon ranjavanja u tuzlanskoj bolnici u 36. godini od posljedica ranjavanja i preminuo.

Posthumno mu je dodijeljeno najveće ratno priznanje “Zlatni ljiljan”, a za herojski doprinos otporu agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i “Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima”.

Godine 1996. proizveden je u čin pukovnika, a 2007. dodijeljeno mu je priznanje “Povelja za životno djelo Općine Olovo”.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Viktor Ivančić: Markicu sa Tuđmanovim likom treba pljunuti, pa zalijepiti, njemu smrt izrazito prija, više nego Slobodanu Miloševiću

Kolumnista zagrebačkih Novosti, pisac i novinar Viktor Ivančić, imao je pravo i kada je napisao da je ”posthumni život”...