Obilježena 29. godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

preporučujemo

Mještani Ljutočke doline zajedno sa predstavnicima Grada Bihaća i Vlade Unsko-sanskog kantona u sklopu manifestacije “Ljutočka dolino nikada ne zaboravi” obilježili su tužnu godišnjicu stradanja Bošnjaka Ljutočke doline.

Posjetom spomen obilježju i masovnoj grobnici Bezdana, šehidskom mezarju Duliba, te šehidskim spomen obilježjima u Kulen Vakufu i Orašcu i ove godine bila su prilika da se članovi ubijenih i svi prisutni građani prisjete žrtava genocida u Ljutočkoj dolini, ali i porazne činjenice da za stravične zločine do sada niko od naredbodavaca nije odgovarao.

Kako je kazao bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić, zločini koji su počinjeni nad stanovnicima Ljutočke doline moraju biti trajna opomena da se više nikada zločin ne dogodi. Jama Bezdana nalazi se na 744 metra nadmorske visine, dubina sa koje su vađena tijela dostizala je i 83 metara. Početak ekshumacije tijela iz masovne grobnice Bezdana započeo je 1.septembra 1997.

Proces ekshumacije, obdukcije i identifikacije trajao je do 3.oktobra 1997. Iz masovne grobnice Bezdana ekshumirana su 83 posmrtna ostatka ubijenih Bošnjaka Ljutočke doline.

Najnovije

Koliko je BiH vakcina do sada naručila i platila, a koliko ih je stiglo

Do sada je u Bosnu i Hercegovinu, putem COVAX mehanizma, stiglo 191.220 vakcina protiv COVID-19, što je podatak do...