Obilježena 30. godišnjica od formiranja Patriotske lige Tuzla

preporučujemo

Okupljanjem pripadnika Patriotske lige Tuzla, predstavnika ostalih boračkih organizacija i patriota Tuzle ispred objekta gdje je 18. septembra 1991. godine formirana ta jedinica, počela je manifestacija obilježavanja 30. godišnjice od formiranja jedinice Patriotske lige Tuzla.

Zadatak Patriotske lige bio organizirati i izvršiti pripreme za pružanje oružanog otpora JNA i srpsko-crnogorskom agresoru, koji je u to vrijeme sve otvorenije prijetio suverenitetu Republike Bosne i Hercegovine.

Održan je i čas historije, položeni vijenci i cvijeće na spomen ploču, upriličen defile kroz grad, a nakon toga su položeni vijenci i cvijeće na spomen obilježja na Slanoj Banji.

Prvi komandant jedinice Patriotske lige Tuzla Salim Hodžić je ovom prilikom istakao da je jedinica formirana u tajnosti, bila često meta kontra-obavještajnih službi i organa državne bezbjednosti Tuzle, te da su sastanci bili često puta održavani i u Lukavcu, Živinicama, Kalesiji.

– Poslije 30. godina je zaista teško doći na isto mjesto jer naviru sjećanja i emocije ali smo svi ponosni na činjenicu da smo branili Bosnu i Hercegovinu od agresije i sa istoka i sa zapada kao i iznutra – kazao je Hodžić.

O nastanku Patriotske lige te osjećanjima i emocijama, danas nakon 30. godina govorio je i Emir Razić, predsjednik Kluba Patriotske lige Tuzla koji je između ostalog kazao da se osjeća ponosnim na ono što je radio prije 30. godina.

Obilježavanje godišnjice će se završiti večeras u BKC TK u Tuzli izložbom ratnih fotografija Amela Emrića, saopćili su organizatori.

Najnovije

Šta se dešava u FSBiH: Još uvijek nisu objavljena imena sudija za meč Borac – Tuzla City

Zaostala utakmica 3. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu između Borca i Tuzla Cityja zakazana je sutra...