Obilježena 36. godišnjica nesreće u jami Raspotočje RMU Zenica

Preporučujemo

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe danas je u krugu jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica obilježena 36. godišnjica nesreće u ovoj jami, kada je živote izgubilo 39 rudara. Do nesreće je došlo u noćnoj smjeni 12. maja 1982. godine usljed eksplozije metana, javlja Anadolu Agency (AA).

Kod spomen-ploče u krugu jame Raspotočje okupili su se rudari ovog rudnika zajedno sa članovima uprave i sindikata te se prisjetili svih poginulih rudara.

Nevzet Vrškić, direktor RMU Zenica rekao je kako se na ovaj dan prisjećaju svih poginulih rudara.

“Mi smo donijeli odluku da današnji dan obilježavamo kao dan poginulih rudara. Nažalost, puno je nesreća bilo i kada bismo svaku obilježavali, to bi bilo mnogo, te smo donijeli ovu odluku zajedno sa sindikatom. Na ovaj dan želimo da se podsjetimo na sve poginule rudare RMU Zenica, od njegovog osnivanja do danas. Trenutno je situacija dobra, ali ona uvijek može biti bolja, a pogotovo u pogonu Raspotočje je dobro jer je ugrađeno široko mehanizovano čelo. Uslovi su dobri, sigurnost je dobra, ali rudarski posao je takav da se nikada ne zna”, rekao je Vrškić.

Mirzeta Bradarac, supruga poginulog rudara Hajrudina Bradarca, koji je život izgubio u nesreći u jami Raspotočje u septembru 2014. godine, rekla je kako članovi porodica ovaj dan uvijek doživljavaju emotivno.

“Ovo je preemotivna situacija. Svake godine svi to preživimo, ali traume ostaju i nikada nećemo prežaliti. Želim da se zahvalim upravi rudnika jer su ispoštovali ono što su trebali “, rekla je Bradarac.

Najnovije

Netanyahu: Ovo je početak kraja Hamasa

Izraelski premijer kaže da su se proteklih dana desetine boraca Hamasa predali izraelskim snagama. - Oni polažu oružje i predaju...