Obilježena godišnjica vojne akcije “Pretis”

Preporučujemo

U organizaciji Udruženja boraca Patriotska liga Vogošća i Udruženja veterana Odreda policije Bosna, danas je ispred kapije nekadašnje Fabrike namjenske industrije Pretis u Vogošći obilježena je godišnjica vojne akcije izvlačenja naoružanja iz ove fabrike.

U ime Općine Centar cvijeće je položio i odao dužnu počast poginulima tokom trajanja ove akcija Dževad Topić Topa, vijećnik Općinskog vijeća Centar.

Tokom ove akcije poginuli su Safet Hadžić, brigadni general i nosilac najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” te njegovi saborci Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Ćirić.

Akciju izvlačenja materijalno-tehničkih sredstava iz Pretisa za potrebe odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine su u noći između 17. i 18. aprila 1992. godine izveli pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Republike BiH uz pomoć združenih jedinica Teritorijalne odbrane R BiH, Zelenih beretki te samoorganizovanih jedinica sa područja općina Centar i Novi Grad.

Tom prilikom su naši borci uspjeli iz skladišta Pretisa izvući oko 1.100 protivoklopnih raketa i kamion minobacačkih granata, materijalna sredstva koja su bila presudna za odbranu grada i države Bosne i Hercegovine.

Akcijom je rukovodio Kemal Ademović, tadašnji zamjenik komandanta Specijalne jedinice MUP-a RBiH. Nažalost tokom trajanja akcije naše borce su primijetile agresorske snage koje su već zauzele položaje i tada je živote izgubilo šest naših boraca, a sedam ih je ranjeno.

Poginule su iz kruga fabrike Pretis izvukli MUP-ovi specijalci. Izuzeta materijalno-tehnička sredstva u akciji Pretis su također korištena u bitkama 2. maja 1992. godine kada su branioci grada zaustavili tenkove i transportere bivše JNA koji su tog dana krenuli da zauzmu zgrade Predsjedništva RBiH, Općine Centar i drugih najvažnijih institucija ove države.

Najnovije

Knjiga “Lav bosanski” o Hasanu Čengiću predstavljena večeras u Sarajevu

Knjiga o Hasanu Čengiću "Lav bosanski", koju su priredile Fahira, Halisa, Emina i Sidika Čengić, predstavljena je večeras u...