Obilježena godišnjica pogibije komandanta Zaima Imamovića

Preporučujemo

Članovi porodice, predstavnici kantonalnih vlasti, Općine Centar, boračkih udruženja i veliki broj saboraca 9. oktobra 2018. godine su u haremu Alipašine džamije, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježili godišnjicu pogibije velikog patriote i komandanta Zaima Imamovića.

Komandant Zaim Imamović je poginuo na današnji dan 1995. godine u borbi vođenoj na Rogojskoj gredi, na padinama Treskavice u okviru završnih borbi koje je vodila Armija RBiH na deblokadi, odnosno povezivanju Sarajeva i Goražda, nekoliko dana prije uspostave mira u BiH.

- -

Imamović je za vrijeme rata bio borac i komandant 14. divizije 1. korpusa Armije RBiH. Komandovao je operacijama oslobađanja Goražda „Krug“ i „Drina“ koje su izvedene u ljeto 1992. godine kada je oslobođena kompletna teritorija općine Goražde. U borbama je ranjavan više puta.

U ime Općine Centar cvijeće je položio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, a u ime Kantona Sarajevo ministar za boračka pitanja Muharem Fišo.

– Zaim Imamović je oličenje bosanskohercegovačkog čovjeka, veliki patriota i primjer kako se voli i brani država Bosna i Hercegovina i svoj grad, kazao je Ajnadžić.

Imamović je rođen 22. aprila 1961. godine u podrinjskom mjestu Poratak, u općini Goražde. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem Armije RBiH „Zlatni ljiljan“.

- -

Saborci za Zima kažu da je bio „ljudina“, čovjek sa osmjehom i heroj koji je Bosnu i Hercegovinu nosio u srcu

Najnovije

Bećirović uoči puta za New York: Istina i presude se ne mogu sakriti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Željko Komšić sutra putuju u New York. Tamo će u četvrtak...