Obilježena godišnjica u Koritniku kod Višegrada: 57 mještana spaljeno na živoj lomači

preporučujemo

Na spomen obilježju u Koritniku kod Višegrada danas je proučenadova  za 57 svirepo ubijenih mještana.

Početkom juna 1992. godine pripadnici paravojne formacije Osvetnici na čelu sa ratnim zločincem Milanom Lukićem odveli su mještane iz sela. Kasnije su ih zatvorili u kuću Adema Omeragića u Pionirskoj ulici. Krvavi zločinci 14. juna 1992. godine žene, djecu i starce spalili su na živoj lomači. Spalili su i bebu od dva dana, što dovoljno govori o monstruoznosti počinitelja. Za ovaj svirepi zločin osuđeni su samo Milan i Sredoje Lukić, dok ostali izvršioci nisu odgovarali za ovaj zločin.

Danom sjećanja na 57 žrtava svirepog ratnog zločina proglašena je prva subotu u augustu, a prije nekoliko godina izgrađena je i hajr – česma u okviru koje je postavljena i spomen ploča sa imenima ubijenih.

Koritnik je prije agresije na BiH brojao oko 80 stanovnika, a njih 57 je spaljeno. Selo koje je bilo prelijepo sada je zaraslo, pusto i jezivo. Zločinci su pobili sve što su mogli stići. Preživjele najviše boli činjenica da nikada nisu pronašli posmrtne ostatke svojih srodnika. Koritnik je razrušen. Povratnika gotovo da i nema. Ožiljci jednog od najmonstruoznijih zločina iz rata vidljivi su na svakom koraku.

“Želimo poručiti da nema više prostora za praštanje, ali ima za razgovore, dogovore i političku organizaciju i jačanje Bošnjaka na ovim prostorima i prostorima BiH. U tome je budućnost i zamolićemo ljude da danas prime k znanju ono što iz Koritnika želimo poručiti“, naglasio je Bilal Memišević, predsjednik Skupštine opštine i Medžlisa Islamske zajednice Višegrad.

 

Najnovije

Tuzla: Kreativni roditelji djeci iz mahale napravili ‘motoričko tlo’, više skakutanja i igre, a manje tipkanja i igrica

Djeca danas svoje vrijeme rado provode kod kuće za računarima, na tabletima i pametnim telefonima ukoliko im ne ponudite...