Obilježena godišnjica ubistva devet pripadnika Armije i MUP-a u akciji “Trebević 2”

Preporučujemo

Prije 25 godina u akciji “Trebević 2” ubijeno je devet pripadnika MUP-a i Armije RBiH. Obračunati se sa krimainalom u vlastitim redovima, bio je cilj akcije izvedene po naredbi predsjedavajućeg Predsjedništva i vrhovnog komandanta Alije Izetbegovića. Pokušavali su pod kontrolu staviti odmetnute komandante, među njima I prvog čovjeka 10 Brdske brigade Mušana Topalovića Cacu.

Operacija izvedena 26. oktobra 1993. godine označena je kao najveća vojno-policijska akcija koja je za cilj imala uspostavu reda i vraćanje odmetnutih vojnih grupa u sistem. U tom pokušaju živote je izgubilo devet pripadnika policije I Armije RBiH.

- -

“Ne smijemo nikada zaboraviti šta su oni uradili za ovu državu i na nama je da spominjemo i na svaki mogući način odamo počast njima i njihovim porodicama”, rekao je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH

Avdo Hebib, otac Admira koji je kada je ubijen imao 23 godine, kazao je da se akcija, koja je imala dobru namjeru, završila zločinom. Adis Kojić, sin Kemala , imao je 11 godina kada mu je otac ubijen. Teško je kaže bilo odrastati bez oca I kao stariji brat mlađem objasniti šta se desilo.

Alija Jašarević, tada je bio komandir Druge policijske stanice Stari Grad. Prvi je kaže stigao na lice mjesta nakon što su ubijeni policajci. Te slike kaže pamtiće dok je živ. Tog dana ubijeni su Admir Hebib, Izet Karšić, Dragan Miljanović, Jasmin Čamdžija, Kemal Kojić, Slaven Markešić, Srđan Bosiljčić, Elvir Šovšić i Hamid Humić, objavila je TVSA.

Najnovije

Zdravstveni radnici u Sarajevu sutra izlaze na protestnu šetnju, traže isplatu 2.520 KM

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) sutra, 20. juna, izlaze na protestnu šetnju. Oni traže od Vlade KS da...