Srebrenica: 27 godina od zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima 08. maja 1992. godine

Preporučujemo

Obilaskom mezarja, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, članovi porodica žrtava, članovi udruženja žrtava genocida i opštine Srebrenica obilježili su danas 27. godišnjicu zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima 1992. godine, javlja Anadolu Agency.
U centru Srebrenice su prije 27 godina, prema svjedočenju preživjelih, sprski vojnici zapalili desetine kuća. U zapaljenim kućama je izgorjelo 12 osoba, a još 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana ubijeno je i 30 Bošnjaka u srebreničkim selima Dobrak, Liješće i Žabokvica i drugim.

Šehidi Abdurahmanović je 8. maja 1992. godine iz stana u Srebrenici odveden suprug Jakub i nakon toga ubijen.

“Kada brojimo godine prošlo ih je dosta, ali osječaj je kao da je to sve bilo juče. Svaki maj je mojoj djeci i meni težak, to se prosto ne može zaboraviti. Mog supruga Jakuba su iz stana odveli i ubili. On je bio prosvjetni radnik. Za zločin niko nije odgovarao. Nama je dužnost da opominjemo i da se sjećamo”, istakla je Abdurahmanović.

- -

Fazila Efendić, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice“, kaže da za taj zločin niko nije odgovarao.

“Znam šta se dešavalo 8. maja 1992. godine u Srebrenici. To je bio užas. Normalnom čovjeku je teško i zamisliti da to neko može uraditi. Za ovaj zločin još niko nije odgovarao, a treba da odgovara. Taj dan su ubijeni civili, starci, žene i djeca. Oni nisu nikome mogli nauditi”, rekla je Efendić.

Obilježavanju godišnjice zločina koji se dogodio 1992. godine prisustvovali su građani, članovi udruženja preživjelih žrtava genocida, te zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzić i predsjednik Skupštine opštine Nedib Smajić koji su sa članovima porodica ubijenih položili cvijeće na spomen – obilježje ubijenim civilima.

“Žrtve koje su ubijene 8. maja su bili civili, i jedne od prvih žrtava na ovim prostorima. Snage koje su ušle u Srebrenicu, i koje su po izlasku iz grada ubile 12 osoba i zapalile više od 27 objekata. Time su pokazali šta će da rade, što se vidjelo 1995. godine. Ubistvima 8. maja su započeta zlodjela i uvod u genocid. Za ovaj kao i za mnoga druga zlodjela niko nije odgovarao. Pozivamo sve nadležne instance da reaguju, i pred lice pravde izvedu počinoce zločina”, rekao je zamjenik načelnika općine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Najnovije

Veliko nevrijeme praćeno ledom pogodilo Tuzlanski kanton, oštećena vozila, stambeni objekti…

Tuzlanski kanton u večernjim satima pogodilo je nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim udarima vjetra i gradom. Najteže su pogođeni Doboj Istok,...