Oboljeli od reumatskih bolesti nezadovoljni načinom liječenja: Obilježili Svjetski dan borbe protiv reumatizma

preporučujemo

Simbolično, povodom Svjetskog dana borbe protiv reumatizma Udruženje Oboljelih od reumatskih bolesti “SNAGA” BiH i TK danas su održali mirni protest u Sarajevu ispred zgrade Vlade FBiH.

Iskazali su svoje nezadovoljstvo načinom liječenja i zahtijevali su poštovanje osnovnih ljudskih prava.

Okupljeni su došli sa transparentima: “Ne želimo biti invalidi, Vratite nam dostojanstven život, Biološki i bazni lijekovi nam trebaju za život, Ovo je vlast kojoj naši životi ništa ne znače…”.

“Mi tražimo od Vlade FBiH da uvrste u fond solidarnosti ovu terapiju na listu skupih lijekova. Mi smo na marginama, vidite ovo danas, da nam ni vrijeme ne ide na ruku, radi se o teškim inavlidnim osobama. Tražimo za 20 posto oboljelih da se biološka terapija nađe na listama”, poručili su ispred Udruženja Oboljelih od reumatskih bolesti.

Reumatoidni artritis je bolest koštanog vezivnog tkiva, koji često kod oboljelog, zbog neadekvatnog liječenja, uzrokuje sto posto invalidnost. Zbog toga u Udruženju pitaju nadležne nivoe vlasti, je li BiH toliko bogata da svjesno proizvodi invalide i osobe radno nesposobne.

Okupljeni su naglasili i važnost i cilj osvještavanje javnosti o važnosti ranog prepoznavanja upalnih reumatskih bolesti te promoviranje troškovno učinkovitih načina prevencije i liječenja tih bolesti.

Pročitajte:  Na protestima u Čileu uhapšena četiri pčelara, pčele izbole policajce

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...