Obračun škaljaraca i kavčana na Sokocu: Donijeta presuda za ubistvo iz junu 2023. godine

Preporučujemo

Okružni sud u Istočnom Sarajevu donio je presudu u kojem je Stefan Delić prvostepeno osuđen na 12 godina zatvora zbog ubistva Miroslava Milinkovića zvanog Bato u junu 2023. godine.

Ubistvo se dogodilo u junu prošle godine u ulici Cara Lazara na Sokocu, a Delić je proglašen krivim za ubistvo. Tog dana je Milinković na ulici zaustavio automobil Volkswagen, u kojem je bio i B.D., i to nakon što je na trotoaru ugledao Delića u društvu sa Sašom Karadžićem.

- -

“Milinković je izašao iz vozila noseći pištolj i pošao je u pravcu optuženog Delića, koji je bio u društvu sa Karadžićem. U namjeri da ga liši života Delić je iz pištolja ‘CZ’ M70, kalibra 7,65 milimetara, ispalio tri hica u pravcu Milinkovića. Jedan hitac ga je pogodio u predjelu lijeve polovine leđa te mu nanio teške povrede opasne po život u vidu razorenja plućnog tkiva”, navodi se u presudi.

Dodaje se da se Milinković udaljio od vozila te je prema Deliću ispalio 11 hitaca iz pištolja “CZ” 99, kalibra 9 milimetara te ga pogodio u predjelu desnog ramena. Milinković se potom vratio do vozila, gdje je pao i umro uslijed povrede koju mu je nanio Delić. Cijeli događaj snimile su nadzorne kamere, što je bilo od velikog značaja za rasvjetljavanje cijelog događaja.

Presudom od Delića je oduzet pištolj kojim je ubio Milinkovića, dok je porodica žrtva sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućena na parnicu.

Sud je odlučio i da Delića oslobodi plaćanja troškova postupka zbog, kako navode, lošeg imovnog stanja.

- -

Presuda nije pravosnažna i dozvoljena je žalba Vrhovnom sudu Republike Srpske, saopćeno je iz suda u Istočnom Sarajevu.

Kako je poznato od ranije, a u presudi suda nije zvanično navedeno, navodno je riječ o obračunu članova dvije kriminalne grupe. Delić je navodno bio blizak sa škaljarskim klanom te Ognjenom Orašaninom iz Sokoca, koji se duže vrijeme nalazi u bjekstvu. S druge strane Milinković se dovodio u vezu sa Darko Elezom protiv koga je MUP Srpske ranije podnio izvještaj Tužilaštvu BiH zbog sumnje da je zajedno sa vođom kavačkog klana Radojem Zvicerom naručio ubistvo Orašanina. Ispod automobila su mu u oktobru 2020. godine podmetnuli bombu koja nije eksplodirala, jer je na vrijeme uočena i deaktivirana.

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...