Obrtnici će moći uvoziti i izvoziti

preporučujemo

Obrtnici FBiH na tragu su rješenja za prevazilaženje problema nemogućnosti izvoza i uvoza robe, a prvi sastanak i dogovor u vezi s tim održan je u Velikoj Kladuši, na inicijativu predsjednika Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona Enesa Arapovića.

RJEŠENJE

Sastanku su prisustvovali ovlaštenici načelnika Općine Velika Kladuša Ervin Abdić i Arijana Omeragić te savjetnik načelnika Ibrahim Nizandžić.
Naime, obrtnicima nije omogućen izvoz robe koju proizvode, niti uvoz robe, poput alata i mašina neophodnih za njihov obrt, jer postojećim zakonskim rješenjima u obrtništvu to nije predviđeno. Zato su godinama na različitim adresama obrtnici pokušavali pronaći rješenje koje će im omogućiti izvoz i uvoz.
Konačno je stigao prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje da nadležne službe u općinskim organima uprave koje i izdaju rješenja o registraciji obrta, obrtnicima, na zahtjev, izdaju odgovarajuću potvrdu sa opisom djelatnosti obrtnika koja će služiti isključivo u svrhu izvoza, odnosno uvoza u skladu s opisanom djelatnosti. Ta potvrda uz prateću dokumentaciju se dostavlja Upravi za indirektno oporezivanje na osnovu čega bi se obrtniku izdao izvozni carinski broj i time bi se riješio problem.
Upravo će Općina Velika Kladuša, na osnovu dogovora, biti prva općina u Federaciji BiH koja će izdati takve potvrde za obrtnike s područja kladuške općine. Predsjednik obrtničke komore USK-a Enes Arapović izrazio je nadu se da će se ovim dugogodišnji problem obrtnika napokon riješiti.
Ervin Abdić, ovlaštenik načelnika, naglasio je da je opredjeljenje Općine i općinskog načelnika ekonomija i izvoz, pa bi i rezultat ovog dogovora trebao doprinijeti boljim poslovnim rezultatima i ekonomskim pokazateljima.

POSLJEDICE PANDEMIJE

Tokom sastanka je istaknuto i da je u budžetu Općine Velika Kladuša predviđen određeni iznos za pomoć privrednicima i obrtnicima, a koji bi trebao ublažiti negativne ekonomske posljedice koje je pandemija koronavirusa uzrokovala privrednicima i obrtnicima.

Najnovije

Tuzla: Kreativni roditelji djeci iz mahale napravili ‘motoričko tlo’, više skakutanja i igre, a manje tipkanja i igrica

Djeca danas svoje vrijeme rado provode kod kuće za računarima, na tabletima i pametnim telefonima ukoliko im ne ponudite...