Očajni radnici: Hidrogradnju su svukli u potok, a mi smo u dugovima i na ulici

Preporučujemo

Radnici Hidrogradnje ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu čekaju dolazak resornog ministra Nermina Džindića, a za N1 su potvrdili da sa lokacije neće otići dok se ne sastanu s njim.

“Ovako više ne ide. Od 17.10. imamo zahtjeve, danas je 15.1. Čekamo tri mjeseca”, izjavio je Jasmin Arifić, radnik.

- -

“Mi moramo izvršiti pritisak. Nema dogovora ni razgovora, osnovni problem je to što je preko 600 radnika završilo na birou zbog stečaja. Mi tražimo osam plata, i da napokon 267 penzionera ostvari pravo na PIO. To su dva osnovna zahtjeva”, naveo je sagovornik N1.

Potvrdio je da će kasnije tražiti ostatak duga, 36 plaća.

“Radili smo u velikoj kompaniji, vlasti su je svukle u ravan. Imamo porodice, svi smo u dugovima. Nije mi plaćeno 13 godina staža i doprinosi. Nama se to sve vodilo i odbijalo. Pravili su nove firme, Hidrogradnju su svukli u potok. Mi smo na ulici”, izjavio je Sulejman Ganović, bivši radnik.

Poručuje da su spremni i na radikalnije mjere.

- -

“Ubijati se nećemo, ali do devetog mjeseca ćemo se boriti. Blokirat ćemo sve, ovo je krajnje vrijeme. Mi nismo narod trećeg reda, o nama treba da se vodi računa”.

“Ne znam šta ćemo, uradit ćemo nešto. Imam neuplaćenog staža od 2003. godine”, dodao je Ibrahim Bajić, radnik Hidrogradnje.

(Index.ba)

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...