Očajnički pokušaj Srbije u UN-u: Pozvali kosponzore da povuku rezoluciju o Srebrenici

Preporučujemo

Otpravnik poslova Stalne misije Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama Saša Mart, pozvao je kosponzore da povuku rezoluciju o genocidu u Srebrenici, navodno u interesu naroda u Bosni i Hercegovini i članica UN-a.
Mart u pismu koje je poslao negira da postoji snažna regionalna podrška rezoluciji, te se žali na to da Srbija nije od početka bila informisana o izradi rezolucije i da je sam proces bio netransparentan. On navodi da je revidirani tekst rezolucije dogovoren u krugu kosponzora i da se države članice pokušavaju dovesti u “zabludu da se radi o suštinskim izmjenama koje treba da ubijede države članice da podrže tekst”.
“Pokušaj kosponzora da ukažu da se sudskim postupcima utvrđuje individualna krivica, nastoji se prikriti da se, u širem političkom diskursu, moralna odgovornost za genocid nastoji kolektivno pripisati cijelom narodu. Srpski narod, koji je tokom dvadesetog vijeka bivajući na strani istine i pravde tokom dva svjetska rata, izložen strašnim stradanjima, pokušaju istrebljenja i genocidu, nikada na to neće pristati”, navodi se u pismu.

Dalje se u pismu ponavljaju navodi da rezolucija nije pokrenuta u dogovoru tri naroda u BiH, te se citira izjava ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića.

- -

“O pravoj namjeri koja stoji iza ove rezolucije govori nedavna izjava zvaničnika BiH, ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića, koji je rekao da ‘takva Srbija zaslužuje prezir i ne zaslužuje nikakvu ruku saradnje’, te da će BiH na sve druge načine tražiti nadoknadu ratne štete, kao i obnovu revizije presude protiv Srbije. Ovakve neodgovorne i neprimjerene izjave zvaničnika jedne zemlje otkrivaju prave namjere i zasigurno ne doprinose stabilnosti, kako u BiH, tako ni u regionu, na šta Srbija od početka upozorava”, stoji u pismu.

Matić u pismu prijeti da bi usvajanje rezolucije moglo proizvesti dodatne nestabilnosti na Balkanu i da nacrt već ima “nesagledive posljedice ovakvog nacrta rezolucije već u ovoj fazi, na krhki proces pomirenja otvaranjem starih rana”.

“Ukoliko to ne bude slučaj, ukazujemo da ova rezolucija već izaziva duboke podjele u međunarodnoj zajednici i dovodi do usložnjavanja procesa u čitavom regionu, zbog čega pozivamo sve države članice UN da ne glasaju za pomenutu rezoluciju”, zaključuje se u pismu.

Podsjećamo, šef delegacije BiH u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija objavio je kako je danas usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici s uvrštenim prvim amandmanom Crne Gore i još jednim dodatkom, koji su sada sastavni dio rezolucije.

- -

“Šutili smo negatorima genocida dok su slavili i ‘zakazivali’ pa ‘otkazivali’ nepostojeća zasjedanja Generalne Skupštine UN-a, kao i dok su se ‘obračunavali’ s rezolucijom o genocidu u Srebrenici 1995. prije nego su je pročitali i dok tekst nije bio ni završen”, poručio je Lagumdžija.

Usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a očekuje se 23. maja, a sudeći prema izjavama različitih političara, očekuje se da bude usvojena.

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...