Od 1. januara u dijelu BiH poskupljuje struja: Evo ko ima zakonsko pravo na subvencije

Preporučujemo

Zakonom o električnoj energiji RS definisan je način snabdijevanja strujom domaćinstava po osnovu statusa socijalne potrebe, ali u praksi to još nije zaživjelo.

Tačno 1. januara 2021. godine stupio je na snagu novi Zakon o električnoj energiji RS po kojem je predviđeno da se energetski zaštiti socijalno ugroženi kupac.

“Energetski zaštićen kupac je socijalno ugroženi krajnji kupac iz kategorije domaćinstva kome je ovaj status priznat po osnovu stanja socijalne potrebe”, navodi se Zakonu, prenosi Srpskainfo.

Takođe, Zakonom je definisano da nadležni organ lokalne zajednice za oblast socijalne zaštite donese akt kojim utvrđuje status energetski zaštićenog kupca. Međutim, prošlo je dvije godine od kada je Zakon u primjeni ali ova oblast još nije regulisana iako od Nove godine treba da stupe na snagu tzv. blok tarife po kojima će oni koji potroše više struje dobiti uvećan račun. Među višečlanim porodicama koje troše i više električne energije ima određen broj onih koji su u socijalnom statusu.

“Postoje nadležne institucije koje treba da tu zakonsku odredbu spovedu u djelo”, poručuje Jegdić.

Po Zakonu, Vlada, na prijedlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, donosi uredbu kojom se propisuju uslovi, postupak i kriterijumi za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca. Uredbom treba da bude propisan obrazac i sadržaj zahtjeva, dokazi koji se prilažu uz zahtjev, rokovi za odlučivanje po zahtjevu, količine električne energije za koje se energetski zaštićenom kupcu priznaje pravo na subvenciju, sadržaj rješenja o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca, pravo prigovora na rješenje o zahtjevu, način vođenja evidencije i druga pitanja neophodna za utvrđivanje statusa i ostvarivanje prava energetski zaštićenog kupca.

Novac za subvencije treba da bude obezbijeđen u budžetu RS.

Najnovije

Turskoj prijeti i snježna oluja, Turkish Airlines otkazao više od 230 letova

Loši vremenski uvjeti, uključujući snijeg i temperature ispod nule, ometaju napore spasilaca koji pokušavaju izvući ljude iz ruševina. Hladan i...