Od maja Kosovo i Albanija bez rominga

Preporučujemo

Roming tarife između Kosova i Albanije biće ukinute maja meseca ove godine, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa nacionalni koordinator za nadgledanje i sprovođenje sporazuma postignutih između dve vlade Fatmir Limaj.

Zamenik kosovskog premijera i kopredsedavajući pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, Fatmir Limaj, kaže da su ukidanje rominga i mnogi drugi sporazumi postignuti između Kosova i Albanije na pravom putu.

- -

„Mi, kao Kosovo, odmah smo spremni da sprovedemo Rezoluciju o romingu, ali verujem da će i Tirana, vrlo brzo – Vlada i Skupština, doneti tu odluku i u maju neće biti problema sa romingom. Zatim, kada je reč o vozačkim dozvolama i ovo pitanje se privodi kraju. Kada govorimo o slobodnom kretanju građana, treba da budemo pažljivi i da poštujemo obaveze koje imamo kao dve zemlje prema EU“, kaže Limaj.

Roming se odnosi na telekomunikaciju i usluge koji građani koriste u drugoj zemlji iz centra operatera mobilne telefonije. Ove tarife su uglavnom dvostruko veće od onih unutar jedne zemlje.

U međuvremenu, Evropska unija pozvala je sve zemlje zapadnog Balkana da ukinu roming kako bi se olakšala komunikacija između ljudi.

Najnovije

Ismail Barlov je novi prvak Evrope na 50 metara prsno!

Ismail Barlov, paraplivački reprezentativac Bosne i Hercegovine osvojio je zlatnu medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu koje se održava u...