Od maja Kosovo i Albanija bez rominga

Preporučujemo

Roming tarife između Kosova i Albanije biće ukinute maja meseca ove godine, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa nacionalni koordinator za nadgledanje i sprovođenje sporazuma postignutih između dve vlade Fatmir Limaj.

Zamenik kosovskog premijera i kopredsedavajući pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, Fatmir Limaj, kaže da su ukidanje rominga i mnogi drugi sporazumi postignuti između Kosova i Albanije na pravom putu.

„Mi, kao Kosovo, odmah smo spremni da sprovedemo Rezoluciju o romingu, ali verujem da će i Tirana, vrlo brzo – Vlada i Skupština, doneti tu odluku i u maju neće biti problema sa romingom. Zatim, kada je reč o vozačkim dozvolama i ovo pitanje se privodi kraju. Kada govorimo o slobodnom kretanju građana, treba da budemo pažljivi i da poštujemo obaveze koje imamo kao dve zemlje prema EU“, kaže Limaj.

Roming se odnosi na telekomunikaciju i usluge koji građani koriste u drugoj zemlji iz centra operatera mobilne telefonije. Ove tarife su uglavnom dvostruko veće od onih unutar jedne zemlje.

U međuvremenu, Evropska unija pozvala je sve zemlje zapadnog Balkana da ukinu roming kako bi se olakšala komunikacija između ljudi.

Najnovije

Schmidt je poslan u BiH jer se Inzku nije vjerovalo da će ispuniti ciljeve Zagreba

Kada je krajem 2020. godine nagovješteno imenovanje Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH postalo je jasno da predstavnici...