Od odluke u predmetu “Božo Ljubić” lider HDZ BiH napravio švedski sto

preporučujemo

Piše: Dr. Slaven KOVAČEVIĆ

Kako ste, gospodine Čoviću, od Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu Božo Ljubić napravili švedski stol onda moram primjetiti nekoliko stvari sa tog švedskog stola.

Prva. Da bi FBiH bila federacija konstitutivnih naroda, onda ne bi smjeli kantoni delegirati svoje predstavnike, već bi ih birali birači. Taj nemušti i dobro smotani Ustavni sud BiH ušao je u prostor politoloških termina, koje bi vi sad da tumačite na neki pravni način. To je nemoguće ili se radi o političkoj manipulaciji. Dakle, predstavnik ste onoga ko vas je birao, pa ako su to kantoni, vi ste tamo njihov politički predstavnik, ma kako se to tijelo zvalo.

Druga. Tamo gdje ste pročitali u odluci mišljenje Venecijanske komisije, veoma jasno piše da u Europi postoji 18 zemalja, koje imaju dvodomni sistem ili bikamerlizam, ali da taj drugi dom niti u jednoj zemlji nije zakonodavno tijelo ili nije u istoj ravni sa zastupničkom domom. Dakle, rješenje jeste jednostavno. Skinite zakonodavnu uloga sa domova naroda, omogućite paritet svima, uključujući Ostale i građane BiH, utvrdite ih kao Dom veta i utvrdite za šta mogu potezati veto. Da ne kažem da je Venecijanska komisija u svome mišljenju na 11. stranici Odluke “Božo Ljubić” vrlo precizno rekla da je sadašnji sistem po Ustavu FBiH u skladu sa europskim izbornim standardima. To vi, gospodine Čoviću redovno zaboravite reći.

Pročitajte:  Schwarz-Schilling: HDZ vodi ka još većoj etničkoj podijeljenosti i diskriminaciji

Treće. Malo je taj termin “legitimno političko predstavljanje” kako je to Ustavni sud BiH rekao u obrazloženju, drugačiji od vaše, gospodine Čoviću, tvrdnje da je to legitimno predstavljanje naroda. Jeste li ikada čuli za knjigu “Social Contract” (Društveni ugovor) gdje pisac Jean Jacques Russo kaže da svi građani (ne narodi) moraju imati mogućnost da donose zakone, putem svojih legitimnih političkih predstavnika i to je kratak opis tog vama, očito nepoznatog termina “legitimno političko predstavljanje” i to treba biti sve dok je Dom naroda FBiH zakonodavni organ, što znači da svaki građanin mora imat mogućnost da se kandidira, da bira ili da bude izabran u taj zakonodavni organ.

Pročitajte:  Čović optimističan: Vjerujem da možemo dogovoriti izmjene Izbornog zakona

To je gospodine Čoviću “legitimno političko predstavljanje” i nije ono što vi tvrdite. Dodaću i ovo. Mogućnost da građani (ne narodi) donose zakone, putev svojih legitimnih političkih predstavnika je jedan od izraza suvereniteta država, koji biste vi povrijedili da bi HDZ bio vječna vlast. Neće moći Dragane, neće moći.

Najnovije

Podignuta optužnica protiv Mostarca zbog krivotvorenja novca

Tužitelj Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Hadžiavdić Aldina, zvanog ”Hadžo” i “Alda”, rođenog 1993. godine u Mostaru, zbog...