Od praćke, do prangije i dugih cijevi; ministar ima dozvolu za oružje, ali koje?

Preporučujemo

Od praćke, luka i strele, elektrošokera, preko trofejnog, istorijski značajnog, dekorativnog, sportskog oružja, pa sve do prangije, gasnog pištolja, revolvera, ili pak automatskih puški, dugih cijevi; pojmovi oružja u Zakonu o oružju i municiji Republike Srpske su definisani po različitim kategorijama (“Sl. glasnik RS”, br. 26/2016, 18/2017, 31/2018 i 58/2019).

Definisan je i prilično složen postupak dobijanja dozvole za nošenje oružja, a upućeni u proces kažu da ne može tako lako, baš svako da dobije dozvolu.

Evo, šta zakon kaže.

Nadležni organ, kojem se obraća fizičko, ili pravno lice, je organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, prema prebivalištu, dakle jedna od regionalnih Policijskih uprava.

Prije zahtjeva za nošenje, pojedinac mora pribaviti dosta potvrda poput: odobrenje za nabavljanje oružja, oružani list, odobrenje za držanje oružja, odobrenje za držanje starog oružja, kolekcionarska dozvola i potvrda o prijavi.

Odobrenje za nabavljanje oružja izdaje se fizičkom licu koje ispunjava opšte i posebne uslove: ima navršenu 21 godinu – za oružje za ličnu bezbjednost, a za sportsko i lovačko oružje – navršenih 18 godina, ima opravdan razlog za nabavljanje oružja, nije osuđivano za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti propisano Krivičnim zakonom Republike Srpske i Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, osim za krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, protiv koga se ne vodi krivični postupak za krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti propisano Krivičnim zakonom Republike Srpske i Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, osim za krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Negativna ponašanja cijeniće se pri izdavanju dozvole-češće i prekomjerno uživanje alkohola, konzumiranje opojnih droga ili drugih omamljujućih sredstava, izraženo poremećeni porodični odnosi, sukobi sa okolinom, agresivno i ekscesno ponašanje i druge okolnosti koje lice čine nepodobnim za posjedovanje oružja.

U posebne uslove za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja spadaju zdravstvena sposobnost i obučenost.

U članu 12 navedeno je da fizičko lice mora imati opravdan razlog za nabavljanje oružja za ličnu bezbjednost, poput dokazivanja vjerovatnosti da bi mu mogla biti ugrožena lična bezbjednost, ili zbog drugih okolnosti poput članstva u lovačkim udruženjima, nasljeđu oružja…

Inače, zanimljivo je da je novoizabrani ministar bezbjednosti Nenad Nešić prvog dana mandata istakao da ima dozvolu za nošenje oružja, ne obrazlažući zbog kojih razloga je to tražio:

Želim da kažem da ja imam dozvolu za nošenje oružja što dokazuje da nisam osuđivan i da pred sudovima RS-a ni BiH nije podinuta niti potvrđena optužnica protiv mene.

Nešić je tokom prošle godine imao policijsku zaštitu, ne zna se ko ga je ugrožavao.

-Policija me je obavijestila da posjeduje operativna saznanja da mi je ugrožena bezbjednost, a da je pozadina političke prirode. Zbog toga je, na osnovu bezbjednosnih provjera, odlučila da mi dodijeli policijsku zaštitu, rekao je u augustu 2022.godine za Srpskainfo.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...