Od ruskih studenata traženo da doniraju iskorištene vapeove kako bi se koristili za izradu dronova

Preporučujemo

Od ruskih studenata se traži da doniraju svoje korištene vapeove vojsci kako bi se dijelovi e-cigareta mogli koristiti za izradu borbenih dronova za napad na Ukrajinu, navodi se u izvještaju.

Studenti na Univerzitetu u Samari u jugozapadnoj Rusiji skupljaju odbačene cigarete od svojih vršnjaka kako bi podržali rusku invaziju na Ukrajinu – hvaleći slogan “1 e-cigareta = 1 napad dronom na neprijatelja!”, izvijestio je ukrajinski list Kyiv Post u ponedjeljak.

- -

Univerzitetski “Patriotski vojni klub Falcon” organizovao je akciju elektronskih cigareta i izradio letak, inspirisan poznatim posterom protiv alkohola iz sovjetske ere, ali s dodanom izrekom i Elf Barom umjesto pića.

Mikroprovodnici i baterije vapea mogu se prenamijeniti za upravljanje sistemma za ispuštanje municije iz borbenih bespilotnih letjelica, rekao je klub, prema izdanju.

Organizatori vožnje rekli su da su im se obratili “ljudi uključeni u specijalnu vojnu operaciju” te su odlučili pomoći postavljanjem kutija za prikupljanje po cijelom univerzitetskom kampusu, izvijestio je Kyiv Post.

Vojni klub Falcon, koji je osnovan 2008. kako bi studentima pružio patriotsko obrazovanje, skuplja neispravne mobitele, peći za kampiranje, odjeću i hranu od ruske invazije prošle godine.

- -

Studenti na Politehničkom koledžu Chernivtsi počeli su reciklirati iskorištene dijelove e-cigareta za izradu mehanizama za ispuštanje dronova i baterija kako bi vojnici mogli puniti svoje telefone po potrebi dok su raspoređeni na terenu.

Powerbanke je dizajnirao student na koledžu koji je prvu koju je napravio dao svom ocu koji se bori na prvoj crti, navodi se u publikaciji.

Najnovije

Trivić reagovala na prozivke Dodika, nazvala ga provincijskim spletkarošem i skorojevićem

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić osvrnula se na izjave Milorada Dodika u kojima je govorio o njenom radu te...