Od StartUp ideje do vlastite kompanije

Preporučujemo

Doći u nepoznatu zemlju čiji jezik ne govorite, čiju kulturu, narod i običaje ne poznajete veliki je izazov. Sahar Yousif Gobartalla, studentica prve godine Odsjeka za elektrotehniku, se hrabro suočila sa takvim izazovom.

Prvu godinu svog boravka u BiH provela je na pripremnoj nastavi engleskog jezika na IBU, što je bila sjajna prilika za učenje stranog jezika i priprema za upis na studij. Prva godina studija je bila sjajan uvod u upoznavanje osoblja i svih važnih resursa univerziteta.

- -

Prvom prijavom na Start Me Up takmičenje koje organizuje IBU, Sahar je hrabro odlučila uploviti u svijet poduzetništva, shvativši da je to jedna vrlo bitna karika u svijetu modernog poslovanja. Godinu dana poslije, Sahar odlučuje da razvije i unaprijedi svoju prvobitnu ideju i ponovo se prijavljuje na Start Me Up takmičenje, gdje osvaja drugo mjesto.

„Prvo takmičenje bilo je veliki test. Taj korak mi je mnogo pomogao da unaprijedim svoju ideju, usavršim jezik, shvatim svijet biznisa i ulaganja i samim tim budem spremnija za drugo takmičenje“ kaže Sahar.

Kako dolazi iz izuzetno vrućih regija Sudana, Sahar je došla na ideju da proizvede novu verziju klima uređaja. Osmislila je pametni eko-klimatski uređaj, nešto potpuno drugačijeg dizajna, karakteristika i načina rada. Njen glavni cilj je osiguravanje boljeg i zdravijeg života za kupce. Njena ideja, Nano Airconditioner čuva energiju, klimatski je prijatelj i počinje revoluciju u industriji klima uređaja.

Osim toga, prednosti ovog pametnog uređaja su da je veliki prijatelj prirode jer ne oslobađa gasove već pročiščava vodu i zrak kroz filtere i ispušta čist i svjež zrak u naše domove, prati kvalitet zraka u unutrašnjosti prostora, a kroz mobilnu aplikaciju pokazuje kako ukloniti prljave čestice iz zraka i donijeti svježinu u prostor. Sve ove karakteristike čine dom zdravijim mjestom za život, naročito ako se radi o korisnicima koji imaju alergije, osjetljivu kožu, astmu, nesanicu i druge zdravstvene probleme. Velika učinkovitost i visoke performanse ovog proizvoda ogledaju se u uštedi novca, struje i energije, dok se sam dizajn proizvoda, uključujući boju, veličinu, oblik, može prilagoditi kućnom okruženju, pa čak u automobilima i avionima.

- -

Počeli su se javljati i mnogi investitori iz Njemačke, Australije, Amerike, Danske, Indonezije, Vijetnama. Izrazili su želju da pomognu Sahar u razvijanju njene ideje.

Sahar kaže: „Došla sam u nepoznatu zemlju sa sestrama i bratom i naš početak je bio vrlo težak. Obavljala sam svoje odgovornosti, trudila se da naučim što je više moguće i zaista nisam očekivala da će moj trud proći tako zapaženo na univerzitetu“.

Najnovije

Salkić odgovorio Delegaciji EU: Na širenje lažnog narativa nećemo šutjeti

Poslanik u NSRs Ramiz Salkić (SDA) oštro je kritikovao pismo koje je Delegacija EU u BiH uputila žrtvama genocida...