A od vlasti ni glasa: Građani promrzli u kolonama, borci i dalje blokiraju puteve

Preporučujemo

Širom Bosne i Hercegovine odvijaju se protesti demobiliziranih boraca Armije RBiH i HVO-a.

Zbog protesta boraca još uvijek je u prekidu odvijanje saobraćaja na raskrsnici magistralnih puteva M-4 i M-17 u mjestu Karuše, na dionici M-17 Žepče-Zenica (u mjestu Donja Golubinja), na planinskom prevoju Ivan (M-17 Sarajevo-Konjic) i na petljama Šićki brod (Tuzla) i Blatuša (Zenica), kao i na Vogošćanskoj petlji (Sarajevo).

- -

U kolonama automobila već satima sjede promrzli, gladni i žedni građani među kojima ima i djece. Temperatura zraka vani je trenutno -10 stepeni.

Na nekim mjestima vozači su pokušali probiti barikade, ali im borci nisu dozvolili.

Promrznuti borci su u međuvremenu i zapalili logorske vatre kako bi se ugrijali, piše radiosarajevo.ba.

Pripadnici MUP-ova osiguravaju proteste demobiliziranih boraca koji su najavili da će ostati do ispunjenja zahtjeva koje upućuju Parlamentu Federacije BiH, odnosno traže ukidanje boračkih organizacija kojih ima 1.600, utvrđivanje boračkog dodatka te uspostavi tačnog boračkog registra. U toku su pregovori boraca sa policijom.

- -

Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine uputilo je apel nezadovoljnim borcima i radnicima da probleme i opravdane zahtjeve koje imaju, rješavaju sa i u institucijama sistema koje su im uzrokovale probleme zbog kojih je njihov status neriješen. 

Iz Udruženja poslodavaca FBiH pozivaju obespravljene borce i radnike da svoje opravdane proteste organiziraju na način da blokiraju rad institucija koje su im onemogućile ostvarivanje njihovih zakonima zagarantiranih prava, a ne javnih saobraćajnica

Zbog blokade saobraćaja na više lokacija u Bosni i Hercegovini došlo je do značajnih kašnjenja autobuskih linija Centrotransa u gradskom, međugradskom ali i međunarodnom saobraćaju. 

“Molimo putnike za strpljenje i razumijevanje, te da svoja putovanja planiraju u skladu sa trenutnim stanjem u saobraćaju.  

Nadamo se da će se stanje na putevima stabilizirati i da će u što kraćem roku svi polasci Centrotransa nastaviti sa redovnim odvijanjem redova vožnje”, navodi se u saopćenju Centrotransa.

Najnovije

Evropska unija odobrila da se dobit od zamrznutih ruskih milijardi pošalje u Ukrajinu

Evropska unija je u utorak odobrila plan da se Ukrajini preda dobit ostvarena zamrznutom imovinom ruske centralne banke. Češki ministar...