Odbijen prijedlog za saslušanje Bakira Izetbegovića

Preporučujemo

Na suđenju Fahrudinu Radončiću i troje ostalih zbog ometanja rada pravosuđa, Sudsko vijeće je odbilo prijedlog Državnog tužilaštva da se u svojstvu svjedoka sasluša član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, piše Detektor.ba.

Državno tužilaštvo je Izetbegovićevo saslušanje predlagalo na okolnosti imenovanja Nermane Hadžijahić na mjesto ambasadorice u Sloveniji, ali je prijedlog nakon razmatranja odbijen.

- -

“Smatramo da to ne bi doprinijelo razrješavanju bitnih činjenica i samo bi odugovlačilo postupak”, rekla je predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović.

Prethodno je Odbrana Bakira Dautbašića među materijalnim dokazima predočila sms poruke koje je optuženi razmjenjivao sa generalnim sekretarom Stranke demokratske akcije (SDA) Amirom Zukićem, te članovima Saveza za bolju budućonost (SBB) Veskom Drljačom i Damirom Arnautom na okolnosti stranačkog sastanka u decembru 2015. koje se tiču imenovanja.

“Poruke potrijepljuju iskaze svjedoka da je na tom sastanku u SDA učestvovao Dautbašić. Zbog toga je Dautbašić poslao Radončiću poruku: ‘Sastanak je prošao odlično’, koji mu je odgovorio sa: ‘Ok’”, pojasnila je braniteljica Tatjana Savić.

Odbrana je predočila i odlazne i dolazne pozive u komunikaciji Azre Sarić sa Sabahudinom Žujom i navela trajanje poziva. U sudnici je pojašnjeno da ovi pozivi govore o kredibiliteta svjedoka jer su Sarić i Žujo tokom svjedočenja negirali da su ostvarili kontakte 21. decembra 2015. godine.

- -

Pročitana je i sms komunikacija tužioca Dubravka Čampare sa Sarić, te uloženo nekoliko dopisa Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na tužiočevo ime, među kojima je i poziv na radni sastanak na kojem se razgovaralo o ovom predmetu.

“Tužilac je rekao da je u ovom postupku bio samo svjedok, što ne proizilazi iz ovih dokaza, a tvrdi da nije učestvovao na pomenutim sastancima”, dodala je Savić.

Odbrana Bilsene Šahman je među dokazima uložila transkripte sa postupka koji se vodio na Kosovu protiv Nasera Kelmendija a koji su dostavljeni putem međunarodne pravne pomoći, na okolnosti uticaja na Sarić i njen kredibilitet.

“Jasno je da nisu ispunjeni elementi djela ometanja rada pravosuđa. Sarić je svjedočila u Prištini, ali ne po zakonu koji je na snazi u BiH”, rekla je braniteljica Mirna Delalić i dodala da je postupak na Kosovu naveden u činjeničnom osnovu optužnice protiv Radončića i ostalih.

Jedini dokaz koji je predočila Odbrana Zijada Hadžijahića je račun za kupovinu vozila, a branilac Nermin Mulalić je pojasnio da se zbog toga vodila komunikacija njegovog branjenika i Dautbašića, nasuprot navodima Državnog tužilaštvo.

Optužnica tereti Radončića da je naredio izvršenje pritiska na Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić. Na teret je Radončiću stavljeno i da je nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

Na ovom ročištu, Tužilaštvo BiH je ispitalo službenika SIPA-e Irhada Kosa na okolnosti analize videosnimaka sa digitalnog snimača izuzetog iz Avaz Twist Towera. Kos je reprodukovao snimak iz januara 2017. na kojem Nermana Hadžijahić, kako je pojašnjeno, ulazi u prostor koji vodi prema Radončićevom kabinetu.

Osim videosnimka, prikazane su i slike nekoliko osoba, među kojima je Adnan Terzić, a Kos je dodao da je imena svih zabilježenih saznao od kolega koje su radile na predmetu. Odbrana je navela da ovaj dokaz samo potvrđuje navode svjedoka da je Hadžijahić CV predala Azri Halilović i otišla, a ne Radončiću koji je u to vrijeme imao sastanak sa Terzićem.

Nastavak suđenja je 21. marta.

Najnovije

Maloljetnik koji se sinoć utopio u Jablaničkom jezeru je državljanin Saudijske Arabije, bio s porodicom na odmoru

Maloljetnik, koji se jučer utopio na Jablaničkom jezeru, državljanin je Saudijske Arabije, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog...