Danas je u Evropskom parlamentu održano glasanje o fosfatima u kebabu. U Evropskom parlamentu je podnesen prijedlog o zabrani dodavanja fosfata u zamrznuto meso kebaba.
Fosfat se koristi u duboko zamrznutim ražnjevima doner kebaba jer osigurava bolju koheziju različitih komponenti mesa na ražnju i jer bi se bez fosfata meso isušilo.
Zabrana fosfata dovela bi u opasnost industriju kebaba u Evropi koja zapošljava oko 200.000 radnika.
Glasanje je održano danas, a prigovor na korištenje fosfata u kebabu nije skupio potrebnu većinu, što znači da će se u Europskoj uniji i dalje prodavati kebab kakav se prodavao do sad.
Ipak, važno je naglasiti i da su prijedlogu nedostajala samo tri glasa, kako je objavljeno na službenom Twitter profilu Odbora Evropskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje, hranu i sigurnost.
Da bi se prijedlog o zabrani korištenja fosfata u mesu kebaba prihvatio bilo je potrebno 376 glasova.
Za prijedlog su glasala 373 zastupnika parlamenta, njih 272 glasala su protiv dok je 30 bilo suzdržano, piše Index.hr.