Odbranjeno od agresora: Obilježena godišnjica bitaka vođenih u herojskom naselju Sokolje

Preporučujemo

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je u novogradskom naselju Sokolje obilježena godišnjica bitaka koje su vođene za odbranu ovog naselja od agresora. Ovo strateški vrlo bitno uporište odbranjeno je zahvaljujući hrabrim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su spriječili ulazak agresorskih snaga sa zapadne strane u grad Sarajevo.

Među mnogobrojnim delegacijama koje su danas položile cvijeće na spomen obilježju u Sokolju, bio je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

- -

U svom obraćanju ministar Osmanović, naveo je kako ovo naselje jedino nosi prefiks herojsko te kako je mlađe generacije potrebno edukovati o našim herojima odbrane.

– S ponosom mogu da kažem da mi je čast obratiti vam se iz herojskog naselja Sokolje, koje s razlogom nosi taj naziv, a istovremeno ostaje žal što lično nisam imao prilike stati rame uz rame s borcima Sokolja u njihovim borbama protiv agresora. Zahvalnost koju dugujemo našim šehidima, iz dana u dan je emanet koji moramo da opravdamo. Udruženje “Druga viteška” Novi Grad, taj emanet koji nosimo kroz svoj rad uspijeva da opravda kroz mnogobrojne aktivnost s djecom, šireći tako istinu te njegujući kulturu sjećanja. Ministarstvo za boračka pitanja će i u narednom periodu nastaviti da podržava sve projekte, koji za cilj imaju sjećanje na naše šehide, ali i upoznavanja naše mladosti s događajima koji su oblikovali našu historiju – istakao je ministar Osmanović.

U želji da se otrgne od zaborava, uspomena na vrijeme kada je branjeno i odbranjeno Sokolje, grad Sarajevo i država Bosna i Hercegovina, prisutni su u okviru prigodnog programa upriličenom za današnje obilježavanje evocirali uspomene iz tog perioda.

U ovom naselju odigrale su se četiri velike bitke, 9. maja i 1. decembra 1992. godine te 27. januara i 18. marta 1993. godine.

Najnovije

Guterres: Svijet ne može sebi priuštiti da Liban postane nova Gaza

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres izrazio je duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija između Izraela i libanske grupe...