Odgođen izbor katalonskog predsjednika do daljneg

Preporučujemo

Sjednica katalonskog parlamenta, najavljena za ponedjeljak, otkazana je do daljnjeg nakon što Jordi Sanchez, kandidat za predsjednika katalonske vlade, nije pušten na uvjetnu slobodu kako bi mogao sudjelovati u radu parlamenta, čime se nastavlja politička nestabilnost u pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika.

Odbrana Jordija Sáncheza žalila se u ponedjeljak Vrhovnom sudu na odluku da ga se ne pusti iz pritvora na sjednicu parlamenta u Barceloni, na kojoj je u ponedjeljak mogao biti izabran, piše bljesak-info.

- -

Sánchezovi advokati promijenili su strategiju najavljenu u petak te su se prvo odlučili žaliti Vrhovnom sudu, prije obraćanja Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. U petak je predsjednik parlamenta Roger Torrent saopštio kako je sjednica odgođena dok se o odluci španjolskog suda ne očituje sud za ljudska prava.

Španjolski istražni sudac Pablo Llarena odbio je u petak pustiti Sáncheza na uvjetnu slobodu i time mu onemogućio prisustvovanje raspravi u Barceloni.

Osobni dolazak u parlament uvjet je da bude izabran.

“Uskraćivanje prava demokratski izabranom zastupniku da prisustvuje sjednici, na kojoj je kandidat za predsjednika vlade, ozbiljna je povreda njegovih osnovnih prava”, navedeno je u žalbi obrane.

- -

Sánchez, pobornik nezavisnosti Katalonije, od oktobra se nalazi u pritvoru pored Madrida, optužen za pobunu protiv Španjolske, neposluh i organiziranje referenduma o nezavisnosti suprotnog španjolskom ustavu.

On je bio na čelu organizacije Katalonska nacionalna skupština (ANC), koja je organizirala masovna okupljanja građana i prosvjede uoči referenduma.

Njegovi advokati tvrde da je istražni sudac zanemario pretpostavku nevinosti kada ga je odlučio zadržati u pritvoru.

Sudski proces protiv Sáncheza i ostalih katalonskih dužnosnika, predvođenih bivšim predsjednikom vlade Carlesom Puigdemontom, koji se nalazi u Belgiji, nastavlja se.

Sudac je u petak rekao kako bi puštanjem Sáncheza ostao rizik ponavljanja djela protiv države.

Katalonijom, u kojoj se ostvaruje 19 posto španjolskog BDP-a, od kraja oktobra upravlja direktno španjolska vlada iz Madrida.

U novembru su održani prijevremeni izbori u Kataloniji, na kojima su većinu mjesta opet osvojili pobornici nezavisnosti.

Sánchez je tada dobio zastupničko mjesto kao drugi na listi Zajedno za Kataloniju. Stranke za nezavisnost inzistirale su da Puigdemont, prvi na listi te formacije, dobije novi mandat, a kada njegov povratak nije bio moguć zbog izglednog hapšenja, predložili su Sáncheza za novog predsjednika vlade.

Španska vlada je u petak poručila da bi tu funkciju trebao vršiti neko protiv koga se ne vodi sudski postupak.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...