Odgođeno suđenje pripadnicima Ravnogorskog četničkog pokreta

preporučujemo

Zbog bolesti jednog od optuženih otkazan je za danas najavljeni početak suđenja trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta, optuženih da su u martu 2019. godine na području Višegrada izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, rekao je Srni advokat Bojan Veselinović.

Optuženi su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić.

Veselinović, koji je branilac Aleksića i Lečića, naveo je da je jedan od optuženih u petak, 11. juna, otpušten iz bolnice gdje se liječio od zaraze virusom korona, pa je zbog toga zatraženo odgađanje početka suđenja.

Prvobitno je početak suđenja zakazan za 21. april, ali je, kako su tada obrazložili u Sudu BiH, odgođen zbog rizika i okolnosti izazvanih pandemijom virusa korona.

Optuženi su Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić. Tereti ih se da su 10. marta 2019. godine učestvovali na okupljanju u Višegradu u organizaciji Ravnogorskog četničkog pokreta otadžbine Srpske, a potom na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina, u govorima veličali taj pokret i tako “izazvali uznemirenost i strah stanovništva, naročito povratnika”.

Lečić je optužen da je na Trgu u Višegradu pjevao uz gusle pjesmu kojom se veliča četnički pokret, a koja, kako je navedeno u optužnici, u tekstu izražava prijetnju ili nasilje.

Sva trojica u februaru su se izjasnila da nisu krivi.

Najnovije

Avdović: Jedina prepreka između kvalitetne, sigurne i blagovremene zdravstvene usluge i građana KS, jeste Vlada KS

Dvije godine pandemije, koja hara svijetom. Tri vala koronavirusa koji su pokosili hiljade života. Žestoka bitka svih zdravstvenih radnika...