Odgovor Borella na pitanje o BiH koje je postavila ultradesnica u EP

Preporučujemo

-Evropska Unija je svjesna turskih zahtjeva prema državama zapadnog Balkana o ekstradiciji građana te države optuženih za pripadnost pokretu Fetullaha Gülena i traži od svih da se pridržavaju vladavine prava, kao osnovnog prinicipa Evropske Unije, naveo je potpredsjednik Evropske komisije i šef Službe za spoljne politike EU Josep Borrell u pisanom odgovoru na pitanja poslanice Dominique Bilde, članice ultradesničartske grupacije u Evropskom parlamentu „Identitet i demokratija“.

-Vladavina prava je suštinski princip Evropske Unije i nalazi se u samom srcu odnosa između EU i zapadnog Balkana, poručio je Borrell.

Šef spoljne politike EU dodao je da se od svih partnera očekuje „da se ponašaju u potpunosti u skladu sa vladavinom prava i univerzalnim poštovanjem međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama“.

Dominique Bilde, članica francuskog Nacionalnog fronta koji predvodi Marine Le Pen, tražila je i istragu Evropske komisije o navodnoj pretnji Ankare upućenoj BiH da će joj „uskratiti podršku za planiranu izgradnju autoputa“ i dodala da je Turska već uspostavila bliske odnose sa većinom, kako je navela „muslimanskih tijela na Balkanu“, posebno izdvajajući Stranku demokratske akcije i Bakira Izetbegovića, kao sina Alije Izetbegovića i podatak da je turski šef diplomatije prije nešto više od šest mjeseci dobio počasno državljanstvo BiH.

Ona je tražila i stav EU o prijedlogu predsjednika Turske i Srbije iz januara da organizuju pregovore o tenzijama u BiH.

-Države EU nastavljaju svoj angažman na promociji rešenja političke situacije u Bosni i Hercegovini kroz dijalog, omogućavajući zemlji da se fokusira na konstruktivnu agendu, koja je u skladu sa perspektivom članstva u EU, odgovorio je Borrell.

Borrell se u odgovoru oslanja na sličnu prepisku iz aprila 2020. godine, u kojoj je komesar EU za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji naveo da „Evropska Komisija pažjivo prati primenu međunarodnih obaveza BiH o poštovanju ljudskih prava“ i dodao da Evropska Komisija ne može da reaguje u pojedinačnim slučajevima, ali da će „nastaviti da podsjeća na međunarodne obaveze koje je preuzela Bosna i Hercegovina, a posebno Ženevsku konvenciju iz 1951. godine“, koja se odnosi na status izbjeglica.

Najnovije

Za Salmana nema prepreka: Saudijska Arabija dobila organizaciju zimskih igara usred pustinje

Saudijski princ Mohammed bin Salman je poznat kao osoba koja ne žali trošiti novce, ponekada i na projekte koji...