- Advertisement -

Odgovor na skandal sa podacima korisnika: Facebook ukinuo 200 aplikacija

Preporučujemo

Facebook je dosad ukinuo oko 200 aplikacija, u prvom koraku revizije aplikacija koje imaju pristup velikoj količini korisničkih podataka, a kao odgovor na skandal u čijem je središtu kompanija za političko savjetovanje Cambridge Analitica.

Aplikacije su ukinute u okviru detaljne istrage o tome mogu li se pomoću njih zloupotrijebiti podaci o korisnicima, rekao je Ime Archibong, potpredsjednik Facebooka.

Kompanija je objavila da je dosad obavila analizu hiljada aplikacija u sklopu istrage koju je 21. marta naložio izvršni direktor Mark Zuckeberg.

Osnivač najveće društvene mreže na svijetu tada je rekao da će se istražiti sve aplikacije koje su imale pristup ogromnoj količini informacija, prije što im je kompanija ograničila pristup 2014.

Facebook je pogodila kriza povjerenja kod korisnika, oglašivača, zaposlenika i investitora nakon što je priznao da su podaci o oko 87 miliona ljudi, većinom iz Sjedinjenih Država, došli u ruke kompanije Cambridge Analytice koja ih je iskoristila u političkim kampanjama.

Nakon izbijanja skandala, u Americi i u Evropi otvoreno je nekoliko službenih istraga, a Zuckerberg se nekoliko puta izvinio zbog kršenja privatnosti korisnika najveće društvene mreže na svijetu.

Cambridge Analytica je 2014. putem psihološkog upitnika na koji je odgovorilo 270.000 osoba pribavila podatke o 87 miliona korisnika Facebooka.

To je britanskoj kompaniji omogućilo da stvori dragocjenu bazu podataka prije nego ju je angažirala ekipa kampanje Donalda Trumpa.

Osobni podaci su u središtu ekonomskog modela Facebooka i drugih tehnoloških skupina poput Twittera i Googla jer omogućuju bolje usmjeravanje reklamnih, trgovačkih ili političkih sadržaja.

Izvor: Al Jazeera

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Išerić: Milanović počinio krivično djelo napada na ustavni poredak BiH

Piše: Dr.sc. Enver Išerić Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, danas je najavio "vruću jesen u Bosni i Hercegovini" zbog posljednjih dešavanja oko...