Odobrena posjeta bh. studentu Mašetoviću u Turskoj i kontakt s roditeljima

preporučujemo

Konzul BiH u Turskoj Began Muhić potvrdio je za Radiosarajevo.ba da su turske vlasti odobrile konzularnu posjetu bh. studentu Selmiru Mašetoviću koji je 22. maja uhapšen u gradu Ušak.

Mašetović  je 22. maja uhapšen u gradu Ušak u Turskoj,  pod optužbom da je povezan sa terorističkom organizacijom FETO.

Muhić nam je rekao da je na putu u grad Ušak gdje će se susresti sa bh. studentom u poslijepodnevnim satima.

“Do jutros nismo bili dobili pozitivan odgovor, a evo jutros jesmo. Dobili smo saglasnost za konzularnu posjetu i upravo se nalazimo na putu između Istanbula i Ušaka koji je udaljen 450 kilometara. Očekujemo da ćemo u kasnim poslijepodnevnim satima imati kontakt s našim studentom i da ćemo imati više informacija. Zahtjevali smo da se omogući telefonski razgovor s ocem našeg studenta i očekujemo da će se u toku dana završiti i da se otac uvjeri u stanje u kojoj se nalazi student. Očekujem da će se ukupna situacija ubrzano pozitivno riješiti”, rekao je Muhić.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine jučer je  saopćilo da advokat koji zastupa Mašetovića po službenoj dužnosti informirao je Generalni kozulat kako se Mašetović osjeća dobro, da nema zdravstvenih poteškoća i da nema primjedbi u smislu kršenja njegovih osnovnih ljudskih prava. Obavijestio je bh. GK da je uputio žalbu i zahtjev da se osumnjičenom omogući odbrana sa slobode.

“U kontaktu sa porodicom Mašetović dostavljena je lista advokata u Republici Turskoj koji govore i jezike BiH, kako bi razmotrili mogućnost angažovanja advokata koji će voditi odbranu tokom sudskog procesa. Ambasada BiH u Ankari i GK BiH u Istanbulu su od trenutka hapšenja Selmira Mašetovića u stalnom kontaktu sa nadležnim institucijama i rade sve što mogu u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja kako bi naš državljanin dobio potpunu pravnu i konzularnu zaštitu”, saopćeno je.

Najnovije

SDP: Tražimo odgovor od EPBiH i Vlade FBiH zbog čega će doći do poskupljenja struje

Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH održao je press-konferenciju na kojoj je poslanik...