Održan sastanak najviših dužnosnika Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije

preporučujemo

Najviši dužnosnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije na sastanku su razgovarali o saradnji i razmjeni dokaza u predmetima ratnih zločina.

Radni sastanak v.d. glavnog tužioca Milanka Kajganića, rukovodioca Odjela za ratne zločine Ozrenke Nešković i rukovodioca Odsjeka Sanje Jukić, sa kolegama iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije, glavnom tužiteljkom Snežanom Stanojković i tužiocima Mioljubom Vitorovićem i Vasilijem Seratlićem, održan je u Tužilaštvu BiH.

Dužnosnici tužilaštava dviju država razgovarali su i o procesima ustupanja krivičnog gonjenja predmeta u kojima su optuženi nedostupni pravosuđu jer se nalaze na području susjedne države.

Na sastanku je istaknuto da je borba protiv nekažnjenosti ratnih zločina zajednički imperativ i cilj saradnje u budućnosti, uz podršku glavnog tužioca pri MRMKS Sergea Brammertza, kako bi se osiguralo krivično gonjenje osumnjičenih i optuženih osoba, bez obzira u kojoj se zemlji nalaze.

Dužnosnici Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije na sastanku su prezentirali i dogovorili konkretne aktivnosti na kojima je potrebno raditi u narednom periodu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...