- Advertisement -

Održan štrajk upozorenja u osam rudnika u FBiH: Traži se dogovor, ako ga ne bude, sve staje 23. maja

Preporučujemo

U svih sedam rudnika koji djeluju u sastavu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine te Rudniku mrkog uglja Banovići, jutros je održan jednosatni štrajk upozorenja. Razlog je nepostizanje dogovora o kolektivnom ugovoru za oblast rudarstva koji je istekao 30. aprila.

– Štrajk upozrenja ćemo održati i sutra. Očekujemo da se tokom današnjeg dana, ali i narednih dana, ukoliko bude potrebe, nastave razgovori, da ne bismo došli u situaciju da realiziramo odluku o generalnom štrajku u svim rudnicima koji smo zakazali za 23. maj – kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika raudnika u Fedraciji BiH.

On kaže da postoje dvije opcije za dogovor. Jedna je da se produži važenje starog kolektivnog ugovora uz izmjenu osnovice za obračun plaće, što bi značilo povećanje plaća za zaposlene u rudnicima. Druga je opcija da se u potpunosti usaglase stavovi o novom kolektivnom ugovoru za oblast rudarstva, koji je također u većoj mjeri usaglašen, ali dogovora o nivou povećanja plaća još nema.

– Mislim da smo u ovom trenutku bliži produženju starog kolektivnog ugovora. Kada su u pitanju plaće, sindikati ne odstupaju od zahtjeva za povećanjem u iznosu od 20 posto. Ono što nam se nudi je povećanje od osam posto i to je ta razlika – pojašnjava Husić.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Bečarević: BH-Gas se briše, a županije osnivaju novo preduzeće za projekat Južna interkonekcija

Stručnjak za gas i dobar poznavalac prilika na gasnom tržištu Almir Bečarević danas je upozorio javnost da se preduzeće...